Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 12. okt. 2013 i alle områder

  1. Ofte er det alt for stort fokus på utstyr. Jeg snakker generelt og altså ikke så langt på denne tråden. Men mange ser ut til å leve i den troen at de får flottere bilder med dyrt kamera (forstå den rett!), blir mesterkokk om de har en kjøkkenkniv til tre tusen osv. Det viktigste er kunnskap og erfaring. Kunnskap kan en for det meste lese seg til, erfaring må en høste. Det som fungerer utmerket for meg, fungerer kanskje ikke i det hele tatt for en annen. Det er veldig lett og dessuten vanlig å flytte fokus fra fine og gode turopplevelser til utstyrshyllene på sportsforretningene, for deretter dyrke sakene heller enn turene. Kjenner dessverre til noen eksempler... Jeg synes rett og slett du skal tenke på de basale ting og dra på en tur hvor du har kort vei til varme om du skulle få det for kaldt eller ha bommet på noe med utstyret. Du finner fort ut hva som skulle vært annerledes eller hva du mangler. Å ta "eksamen" et sted uten gode retrettmuligheter er helt unødvendig og vil gjerne ødelegge mer enn det gir deg noe. Det er hverken soveposen, teltet eller liggeunderlaget som kommer til å overraske deg, men filleting. Slikt som at en ikke hadde tenkt på at marken var frossen uten kjenne knepene med snøanker, eller som "martin.m" nevner, dette med gassen (ja, min aller første og største bommert. I Fosenfjella midt på 70-tallet med Camping Gaz punkteringsboks vi ikke fikk lukt ut av engang), kondens, ja i det hele tatt. Ta med en liten blokk og blyant, noter ned hver eneste "det skulle jeg hatt, ja" eller "det mangler jeg faktisk", det skulle vært annerledes osv. Lykke til og god tur, kommer sikkert rapport!?
    7 poeng
  2. Har vært på hytta denne uka, med "topptur" på Reineskarvet som høydepunkt. (takk for veibeskrivelse, afe:) Utsikten fra Reineskarvet er mildt sagt spektakulær, med Gaustadtoppen i sør og Jotunheimen i nord. Jeg er ikke så godt kjent med hvilke fjell jeg ser i alle himmelretninger, så kanskje noen kan hjelpe? Ellers var det ufattelig friskt da jeg gikk opp Reineskarvet. Stiv kuling og fem minusgrader ga vel rundt minus 15 effektive. Legger ved noen stemningsbilder; Langesennvatnet med Hallingskarvet i bakgrunnen Kvinda i grått vær Lauvdalsbrea 1597 moh Fint vær a gitt! Utsikt fra toppen mot Jotunheimen Hvilke fjell? Hurrungane? Nyter utsikten Jotunheimen. Hvilke fjell? Dette er vel Skogshorn? Hallingskarvet Dette er sørøstover. Kan det være Norefjell? Gaustadtoppen Sprekt å bade her
    3 poeng
  3. Jeg har vært "Vinjbyggjar" noen år frem til i fjor, og kan med hånda på hjertet si at begrensninger til utenbygds forbud mot bruk av scooter, tar lokalbefolkningen rennafart og driter i. For å si det pent. Her er utleie og utlån over en lav sko. Arne Vinje, tross SV mann, farges hardt av lokalpolitiske hensyn. Hyggelig mann, absolutt, men han trives nok veldig godt i ordførerstolen i en kommune hvor SV hadde 24% (!!) oppslutning ved sist valg. Det er ikke pga SVs politikk, men nettopp pga Arne Vinje. Om han skulle gå mot et samlet kommunestyre og forvaltningsivrige folk i kommunehuset vil han om 2 år måtte se seg om etter nytt arbeid. Det at en må legalisere noe fordi det uansett vil forekomme ulovlig kjøring om man ikke legaliserer, slik ordføreren sier, er for meg en paradoksal fallitterklæring. Og at det forekommer massiv ulovlig kjøring tross legalisering i Vinje i dag, kan jeg bekrefte. Blant annet er det vanlig med flåkjøring på Møsvann. Politikontrollene ler man hardt av i fartsdoningen sin. Folk kjører rett og slett fra kontrollene, og politiet velger å ikke forfølge av hensyn til egne og andres liv og lemmer. Det samt at politiets scootere ikke på langt nær er like spreke. Dette har jeg og flere andre sett med selvsyn flere sesonger. Rart da, at dette ikke synes i nabokommunen Tokke, hvor scooterkjøring IKKE er lovlig. Når vi så ser disse barna på scootere oppi der kan man jo velge om man vil dra det hele inn i et folkehelseperspektiv også.
    3 poeng
  4. Jeg tror i alle fall at det er svovelpredikantene som forsurer mest, og forurenser sinnet
    3 poeng
  5. Hadde en fantastiske tur til knuttårnet i dag, kan anbefales som en liten dagstur Har en kml fil, men vet ikke hvordan jeg kan få den lagt inne som kart her noen som kan hjelpe.
    2 poeng
  6. Eirik78: Jeg mener løsningen er å opprettholde dagens lovverk. Det er ikke totalforbud. Grunneiere, samer og øvrige nyttekjørere lever godt på det. Også funksjonshemmede som ofte får dispensasjon. Rekreasjonskjørere, motorinteresserte og næringsliv har jeg ingen sympati for, jeg mener natur og fauna har tyngre argumenter å komme med. Jeg har ingen tro på lokalt selvstyre i denne saken. Ingen prestisje i denne diskusjonen for min del, jeg håper av hele mitt hjerte at dere har RETT og jeg har FEIL. Kun tiden vil vise det. Vi bare har så mye mer å tape på det om vi scootermotstandere får rett... Et annet moment hørte jeg på radioen forleden. En lensmann i Troms advarte mot frislepp av helt andre grunner: Det kreves minimal kunnskap for å kjøre scooter i dag (tenk bare på alle teambuilderne fra byen som vil komme). Når du kjører i 80 km/t i terrenget sier det seg selv at du er mye mer utsatt, og har mye mindre tid til å vurdere, skredfarlige områder. Han var overbevist om at ulykker og dødsfall vil gå i været med økt scooterkjøring. Brage: Helt enig, det virket ikke veldig gjennomtenkt å slippe dette så tidlig. Med mindre de da ønsket en debatt? Eller kanskje regnet med bred støtte i distriktene, som plaster på såret for at de reduserer landbrukssubsidieringa? Den dagen de blåblå må tre av spretter jeg champagnen, av flere grunner enn scooterkjøring.
    2 poeng
  7. Ja kommer definitivt rapport om min første vinternatt i skogen
    2 poeng
  8. Det var noen morsomme turrapporter du hadde laget der på bloggen Når det gjelder vinterutstyr, så fungerer teltet du har bra i skog og mark. Romslig for enmannsbruk om vinteren. Hvis du vil prøve ut vinterfriluftslivet uten å investere for mye, så er det mulig ved å kombinere det utstyret dere allerede har. Forstår det det sånn at dere har to ajungilak liggeunderlag, ser ut som det er Bamse Extrem (14mm), og de kan du legge oppå hverandre. Det gir god isolasjon i mange kuldegrader. Bruker selv to sånne og et oppblåsbart (for komforten) når det er skikkelig kaldt. Når det gjelder sovepose så kan du bruke to 3-sesongs-poser samtidig, den ene inni den andre. Det gir fullgod isolasjon. Ellers så er Ajungilak tyin 5season en enkel og bra vinterpose. Gassbrenner fungerer gjerne dårlig når det er kaldt. Det finnes visstnok en type gass som fungerer i kulda, om du ikke da vil kjøpe en multifuel/bensinbrenner. I tilfelle vil jeg anbefale Primus Omnifuel, det er en populær og driftsikker brenner for vinterbruk, enkel i bruk også (men noe mer komplisert enn gass). Pulk er en god ide, for dette utstyret veier fort litt...
    2 poeng
  9. Kommer litt an på hvor du tenker å overnatte. Første som slår meg er sovepose, kanskje en multifuel brenner, og hvis du er litt frysen, enda et liggeunderlag. Men jeg har ikke mye erfaring med dette. Og det har vel ikke så veldig mye å si, da dette er veldig individuelt. Noen trives med 3 sesongpose på vintern, men med ekstra klær og yttertrekk på. Andre vil at posen takler 50 minus uten problemer. Jeg sitter litt i samme båten, og har kommet fram til at jeg skal ha meg en Ajungilak Tyin, Exped Synmat 7LW(sammen med Bamse underlaget mitt), og noe annet småkjafs. Dette er ikke megadyrt, men vil holde når jeg skal på korte turer i skog og greie turer på fjellet. Tror jeg
    2 poeng
  10. I våre barns barnehage er friluftsgruppa, de fra tre år og opp, mye ute. Mye fri lek, ellers ser de også an hva barna ser ut til å interessere seg for. I høst har de bl.a. samlet insekter i eget "akvarium" (husker ikke hva det heter...), plukket rognebær og laget gele og syltetøy, laget lunsj på bålet, samlet ting i fjæra og skogen og laget "kunstverk"av dette, de har en gapahuk i passe gangavstand unna der de omkring har Enkle "lekeapparat" av tau, planker osv som de får boltre seg i i tillegg til skogen omkring. Som qwer993 skriver, barn finner alltids på ting selv bare de får mulighet til det, og jeg har sterkt inntrykk av at de i stor grad lar barna gjøre nettop det:) en stor fordel hos oss at både"fjell og fjære" er i nærheten da:)
    1 poeng
  11. Høres ut som en drøm skal bli virkelighet. Må være utrolig herlig og spennende! Tidligere oppbevarte jeg soveposer i luftige poser, men i en tråd i det gamle forumet i Friluftsliv tipset redaktøren om å oppbevare slikt i flyttekartonger, og siden har jeg brukt slike. Anbefales! Lett å stable, lett å flytte rundt på osv. Har vel 8-10 slike til forskjellig plasskrevende og uryddige ting, kjøpte på Jula hvor de har hvite. Bruker en bløt blyant til å skrive på hva de forskjellige inneholder. Lett å forandre om en omorganiserer. I boden min har jeg en kjøkkeninnredning til ting og tang, og i hvert skap har jeg små plastbokser til småtteri, kjøpte på Ikea til en slikk og ingenting. Har også noen bokhyller til det mest brukte. Oversiktelig og tilgjengelig. Så har jeg rikelig med benkeplass. Både til å pusle med utstyr, lage ting, modifisere og preparere ski etc. Men også kjempefint å kunne legge frem det forskjellige før pakking. Under en av benkene har jeg en liten støvsuger stående parat og tilkoblet, uunnværlig når jeg binder fluer eller lager ting. Og ja, masse bilder på veggene. Og en haug med knagger til forskjellig, kort og godt et rom jeg bruker mye tid i. Fullt av miljø... Dvs jeg har to slike rom ved siden av hverandre. I de ene har jeg en vegg med klesstang til fjelljakker, våt og tørrdrakter osv. Over denne har jeg luftige hyller. Her ligger telt, underlag, tarp og slikt lett tilgjengelig og oversiktlig. Ved siden av store bokser til alt fra turmat til gensere, luer, hansker og slikt. Mot gulvet har jeg skohyller. Også en fryser og et kjøleskap til sopp, bær, vilt og turrelatert for øvrig, selv om det tidvis brukes til avlastning ifm med besøk og slikt.
    1 poeng
  12. Hei ! Enig med Kikut !!!!! Brage
    1 poeng
  13. Nja - delvis riktig. Det vokser kratt og bjørk på steder der det aldri har vandret folk eller er hekt umulig for folk eller fe å komme seg. Men det er jo rart å se steder ved Torghatten som var dyrket mark og som jeg husker hadde 2 hesjer - som nå er helt tett skog. Hadde neppe skjedd om det hadde vært aktivt jordbruk. Gravemaskinen du la ved bilde av er borte nå - holdt jo på bli et kulturminne i seg selv
    1 poeng
  14. Pedagogiseringen av små barn er kommet langt idag. Barnehagebarn har ikke behov for at voksne finner på ting for dem. Et lite barn har en annerledes virkelighet i sitt hode, en virkelighet som vi voksne ennå ikke har greid å ødelegge. Prøv derfor å finne på minst mulig, la barna leke fritt med småting og hverandre. Varm mat er godt også for små barn, brenn derfor bål og la barna svi fingertuppene sine. Dette bryter selvfølgelig med samfunnets generelle produktivitetsprinsipp for arbeidstakere. Prinsippet sier at barnehageansatte skal være produktive, at de skal produsere riktig opplærte og flinke små barn.
    1 poeng
  15. haha! Den diskusjonen tror jeg vi lar ligge, evt tar i en ny tråd!
    1 poeng
  16. Først: For noe herlige turrapporter du har på bloggen din, rett fram med både snørr og bart ! Er så morsomt å lese turrapporter som også inneholder alle de "negative" tingene man opplever og de har du greid å formidle på en veldig humoristisk måte. Så fortsett med det Er litt i samme beit som deg. Driver å planlegger vintertur og prøver i den sammenheng å finne ut av alt som må være med i pulken / sekken. Men som det er nevnt ovenfor her av Koppen, så er det skikkelig smart med en liten notisbok slik at man kan notere seg ting underveis på turen. Gjorde dette for første gang i sommer på min første langtur, og fikk notert ned masse i hva jeg valgte å dele opp i "Notes to remember" "Huskeliste for neste tur" "Ideer" ( I tillegg skrev jeg stikkord og litt tekst hva som skjedde, hva vi opplevde, tidene for ankomst og avgang etc - som med tid og stunder er tiltenkt å overføres til en turrapport : ) Før jeg gikk nevnte tur hadde jeg kjøpt inn en masse masse skitt og lort som skulle gjøre turen heilMax.... - noe som reulterte i at sekken veide vel noe rundt 28-29 kilo da vi la i vei over fjellet. Iløpet av turen noterte jeg flittig, og skal greie å skrelle bort ihvertfall 5-10kg bare i ting jeg ikke brukte... Før du legger i vei inn i de Østfoldske dype skoger så er vel kanskje en brenner som går på flytende drivstoff en ting du kanksje kunne påspandert deg Som nevnt over kan du jo bruke begge 3 sesongs soveposene de første gangene. Så er et bare å legge i vei, og heller notere i boka si etterhvert som man ser hva som funker, ikke funker, hva som må kjøpes og hva som kan legges igjen hjemme. Om man gjør det slik, så har man tid til å finne ut hva man virkelig trenger og kan dermed planlegge kjøpe av utstyr som kan vare i mange år fremover. Undertegnede har lært dette the hard way, og har byttet ut endel hastekjøp allerede. Gjorde det samme da jeg startet å dykke. Byttet ut komplett pakke bare etter noen få måneder. = madammen sur og grinete Sånn, da var jeg ikke i samme beit som deg lengre... Da skal jeg heller surre rundt litt her i Østmarka på nytt nå denne vinteren også, og gjøre meg noen flere erfaringer før jeg går til innkjøp av ting som jeg mener trengs kjøpes inn Og så en liten tanke. Når du leser brukererfaringer og råd her inne på forumet, så les gjerne de forskjellige hva-hvor-hvordan, hvorpå du gjør deg opp egene meninger om hvorfor. Basert på egen erfaring etter å ha lest her inne på forumet, er det lett å låse seg til forestillingen om at man ikke trenger ditt og datt når man er på tur, at man må gjøre slik og sånn. At det og det utstyret er best ( Man blir jo utrolig objektiv når man skriver om sine investeringer til masse penger... )
    1 poeng
  17. Husk at vannet i flaska fryser til is Ellers tror jeg du har det meste av utstyret du trenger om du bruker dobbelt som qwer993 foreslår. Klær har du sikkert det meste av allerede også. Flere lag er bedre enn få tykke. Lurt å ha votter som ikke blir våte. Vanlige skall-plagg funker fint med x antall lag ull under. I skogen tror jeg heller jeg ville gått for gapahuk og bål enn telt, men det kommer jo litt an på vær, vind og gradestokken. Bål er kos og varmer bra
    1 poeng
  18. Hei "Vinjbyggjar" Kikut ! Interessant opplysning du kommer med her. Jeg kan vise til et selvopplevd eksempel fra min egen kommune, men med motsatt fortegn og på et helt annet saksområde ! For enkelte personer er det åpenbart, men beklageligvis viktigere, å beholde ordførerklubba (og -lønna) enn å følge "rikspolitiske retningslinjer" for å bruke det litt forslitte uttrykket. Vi kan være stolte av vårt demokrati og det lokale selvstyre, men da må vi, en gang i blant, akseptere slike utskeielser som det her dreier seg om uten at noen blir sent til Sibir eller forsvinner "in Nacht und Nebel". "Plattformbyggerne" har neppe skjønt hva de la opp til da de under byggingen slapp ut bare denne ene opplysningen om frisleppet av scooterkjøringen. Dette punktet var kanskje det eneste de var enige om før de skulle møte pressen som måtte få noe å skrive om. De kunne ikke i lengden bare vise til at "Intet er klart før alt er klart." Men det kan nok vise seg at de valgte gal sak. Hvis saken kommer "på spissen" i Stortinget så vil det være en "golden opportunity" for f.eks. Venstre å være med på å felle regjeringen selv om saken i seg selv ikke er viktig nok. Det har hendt flere ganger tidligere Stortingets historie. Og jeg tipper at denne tråden på FF blir veldig lang. Dette blir nok ikke det siste innlegget - heller ikke fra undertegnede. Jeg spent på hva som kommer etter meg. Brage
    1 poeng
  19. Nå skal vi ikke se helt bort i fra at det var gift på pilen, og at denne nå begynner å bli vasket bort...
    1 poeng
  20. Jeg nevnte global oppvarming, men ikke et ord om at den var selvpåført. Det blir varmere, uansett hva årsaken er.
    1 poeng
  21. Husk også en spade. Det beste trikset er å lære seg å lage bål, som Martin.m. skriver. Egentlig trenger man vel ikke telt i dype østlandsskoger om vinteren.
    1 poeng
  22. Tar heller end gjerne andre med på tur. Finnes det noe bedre, end og våkne til frostrøyk og nye myggstikk, røyk i klærne, så man får bussen alene når man skal hjem igjen. Men jeg holder til på østlandet, Skal bytheway, ut i kveld og introdusere en familien for naturens fortreffeligheter.
    1 poeng
  23. Hei og velkommen til Fjellforum . Som andre skriver, teltet duger godt nok til lavlandet, husk dog at vanlige plugger sitter dårlig i snø. Glem gass, det tar for lang tid grunnet liten effekt i når gradestokken kryper nedover det blå. I teltet er det lurt med en "bilbørste" før å ikke dra inn alt for mye snø. Børst av utstyr og deg selv før du entrer teltet. I soveposen kommer kulden spesielt nedenfra, legg gjerne noe granbar under teltet for ekstra isolasjon (ikke ta alt bar fra ét tre, hent bar fra mange trær) Bål er kos, husk å grave en bålgrop om nødvendig. Bål som synker ned gir ikke mye strålevarme annet enn rett opp. Som andre har nevnt, dobbel 3 sesongs soveposer er fint om natta (men gjerne volumiøst i forpakning). Stor, tung sekk kan være vanskelig å kjøre bakker med (tyngdepunkt forflytter seg fra vanlig skigåing), en pulk gir deg mer handligsrom. Gamasjer er et must etter min mening eller også fotposer. Ikke noe komfort i iskant rundt ankel. Ikke vær for ambisiøs mtp. distanse de aller første turene, learning by doing som det sies på godt norsk. Bare noen små tips før jeg skal ut på tur nå, andre vil sikkert bidra med flere.
    1 poeng
  24. Hva er det du mener skal totalforbys? Motorisert ferdsel i utmark er allerede forbudt, har vært det siden først på 70-tallet? Det er denne uthulingen av loven (disp.) som er problemet, ikke loven. Når politiet ikke klarer å håndheve den i dag, hvordan vil det da bli med flere 10tusen slednecks til?
    1 poeng
  25. Jeg kjører et bamse extreme ligge underlag i bunn, så en Exped synmath 9. Soveposen jeg bruker er en Isbjørn Bjørnøya. Med det oppsettet der, blakker du deg ikke, og du er klar for netter ned mot 20 blå under åpen himmel, uten problem. Posen er litt stor, den sys på bestilling, så du får den stor og fin. Ikke noe problem hvis du tenker på pulk etterhvert. Jeg gikk også over til pulk, noe som medfører mer luxus på turene, og dertil mere kos. Av brennere, så gå for en multifuel, og bruk renset bensin. Gass er ubrukelig på vinterstid etter min mening. Lykke til!
    1 poeng
  26. Men er løsningen virkelig å totalforby noe der kun en liten minoritet tar seg til rette? Nei. Jeg tviler ikke på beskrivelsene fra Vinje, og legger merke til beskrivelsen av et tafatt politi. Vi er jo ikke akkurat velsignet med et tilstedeværende politi noen steder i Telemark, og mye av innsatsen blir ganske så halvhjerta når det ikke finnes nok mannskaper til å avholde en liten trafikkontroll engang. Jeg holder fortsatt fast ved innholdet i mitt første innlegg, bruk ressurser på de som ikke kan innordne seg reglene. Det var mye rabalder når folk skulle bli tvunget til å bruke bilbelte, men det var aldri snakk om å stenge veier fordi noen ikke fulgte påbudet.
    1 poeng
  27. Fascinerende å se gamle bilder opp mot nye av samme motiv! Vet ikke helt hvor skremt jeg skal bli av tilgroinga. Skal vi godta endringene? Selv om mye av det er "selvpåført", bl.a. nevner noen her global oppvarming, var jo nedbeitinga tidligere også "selvpåført". Jeg trives hvertfall når jeg ser sau på utmarksbeite. Med mindre de driter på teltet. Jeg tror ikke jeg liker bildet av en furu på vidda...
    1 poeng
  28. Egentlig et ganske interessant spørsmål som fortjener litt omtale. Innad i EU så finnes ikke toll og avgiftsgrensene, uansett om det er netthandel eller annet. Der betales lokale avgifter, uavhengig av hvilket av de andre medlemslandene varene sendes til. Det er jo både høykost og lavkostland innen unionen også, uten at vi har sett at handelsnæringen ligger øde i høykostland av den grunn. I tillegg er frakt såpass greit priset at det koster mindre å få varen tilsendt enn hva det koster å kjøre til butikken. Varen blir til og med levert på døren, i løpet av to til tre dager. Prisen for dør til dør pakke inad i Tyskland feks er typisk 4-5€ for bedrifter med avtale, 5-7€ for privatpersoner. Legg på 2-10€ til andre EU-land. En av effektene av dette er at flere selskaper i høykostland som har produksjon som tidligere ble satt ut til fabrikker i Asia, har flyttet produksjonen tilbake til Europa igjen, men til land som har hatt lavere kostnader. Mer arbeid til slike land, og lavere varepris for kunde som resultat. Så nesten alle andre land i Europa har fri vareflyt på tvers av landegrensene, ikke helt usannsynlig at vi hadde overlevd det samme
    1 poeng
  29. Selv om jeg ikke har like dramatisk erfaring med dette som deg, peker du nok på noen typiske sykdomstegn som fort utvikler seg til den sanne butikkdød. Da jeg var liten og på bytur her i Trondheim var det for å tråle sportsforretningene etter både kunnskap og siste nytt for å få mest mulig igjen for ukelønnen. Ingen tvil om at jeg la mest igjen på Lefstad Sport og det skyldes spesielt en Gjermstad om jeg ikke husker navnet feil. Tok imot oss guttunger som betydelige kunder, spredte kunnskaper og hadde selv inngående kjennskap til alt de solgte av friluftsrelatert utstyr. Jeg er rimelig sikker på de fikk igjen det hans velvilje måtte ha kostet. Nå tror jeg at han i tillegg til å være en fremragende selger også var en særdeles hyggelig og omtenksom mann, men det er jo ikke noe minus. Tror også han ved mer enn en anledning fikk en handelspris og stor omtale i avisen den gang han gikk av med pensjon. Jeg har mye av det utstyret jeg kjøpte hos ham den dag i dag... Siden jeg nevner navn må jeg nevne Rolf på Ballangrud Sport også. Alt om fiske, var hans domene. Vi fikk til og med være med på laksefiske i Gaula mange ganger! Fantastisk. Nå, det var kveldens nostalgiske mimring. Det finnes slike forretninger nå også. Jeg er ikke enig i at alle hos de store er så elendige. XXL får jo sin dose kjeft jeg ikke ubetinget kjenner meg helt igjen i. På Magasinet her i Trondheim (Tiller) "kjenner" jeg jo Dag som en kapasitet på allsidig friluftsliv. Slike butikker overlever, det er jeg overbevist om. En viss regulering må vi jo ha av flere grunner.
    1 poeng
  30. Jeg er for at grensen heves/justeres/slettes. Hva bedriftene sutrer om bryr jeg meg fint lite om. De kan begynne med følgende: 1. Bry seg om de kundene som kommer inn i butikken. Altfor for ofte har jeg gått rundt inne på de kjente sportsbutikkene, uten å få hjelp. > Sist, en uke siden, sto to ansatte sammen og glodde på facebook bak kassa. 2. Når jeg har fått hjelp så vet de knapt nok hva de snakker om. > Jeg spurte en ansatt om hjelp til dubbeoppheng for flue siden dette var nytt for meg. Personen så bare rart på meg. Den andre personen visste heller ikke noe. 3. Det er snart ingen butikker igjen med "sjel", det vil si særpreg, alle er sterile designbutikker med merslag som underliggende faktor(Mas) > Gå inn. Følg strømmen. (BÆÆÆ) Plukk fra hyllene underveis, og går du glipp av noe så dukker det opp på ei ny hylle etter et par minutter. (Samme med matbutikkene) 4. Det er snart heller ikke butikker igjen med fagpersoner, altså folk som faktisk selger noe de har brukt/bruker/har inngående kjennskap til. > Det er faktisk ikke ufarlig å dra på tur om vinteren og sove ute i telt. For å ikke snakke om primusfyring. Enda viktigere er det ved kjøp av våpen og ammo. Så er det alle de små detaljene/informasjonen de aktive personene sitter inne med. (Ekte "mersalg") 5. Reklamasjon. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har møtt et surt tryne ved reklamasjon. For å ikke snakke om vanskelige ansatte som tror det er dems personlige varer det er snakk om. For eksempel en enkel sak som et par kvalitets jobbesko på knappe seks mnd, der sålen på en av skoene hadde løsnet foran på tåa. Fikk følelsen at jeg nærmest hadde mishandlet skoene på de få turene de var brukt på. 6. Sist, men ikke minst, prisene er jo nærmest komiske her til lands. Nei, takke meg til en smertefri, og ikke minst rask handel med det store utland! Nikke.
    1 poeng
  31. Alle forskrifter er "bare" forskrifter som endres av departementer og direktorater titt og ofte. Hadde ikke det vært tilfelle hadde det neppe gått særlig bra med oss. Forskriftene må forandres i takt med utviklingen. Til folks glede eller fortvilelse
    1 poeng
  32. F86 jagerfly som fløy inn i steigtind utenfor Bodø i januar 61, grunnen var lavt skydekke etter det jeg har fått fortalt. Har ikke funnet noe særlig med detaljer fra ulykka på nettet. Piloten døde i sammenstøtet. Noen som kan fortelle mer ?
    1 poeng
  33. Fantastiske bilder Kan være at det du lurer på om er Norefjell, er Hallingnatten. Tror Norefjell kommer litt bak. For nøyaktig et år siden var det skiføre på Reineskarvet og så sånn ut:
    1 poeng
  34. Kjempefine bilder Er noe eget med denne årstiden (også) Er spent på om vi har kompetanse på Jotunheimen i forumet lengre men burde være lett match for de som samler topper.
    1 poeng
  35. Så kult! Har en annen enstangslavvo, vinterstid, men endast bruk kort tid hver tur. Har prøvd et antall ganger. Jeg har brukt lavvoen uten innertelt, men med løs presenning som gulv, og med ovn. Jeg har en bomullspolyester-lavvo, som har litt andre ising-egenskaper enn en plast-lavvo. Beklager snorsken min nedenfor Når man ikke fyrer har jeg våknet med litt isdannelse på innsiden, men kun langt ned på duken. Tak med en børste, slik at du kan børste bort snø fra gulv og lignende før du fyrer. Feing: Ved intensiv fyring i god ovn har jeg vart nødt til å feie pipen annenhver dag. Bruker en vanlig kjøkken-diskbørste for dette. Det blir fort kallt når man ikke fyrer. Velg en ovn med minst en kokeplate. Om du setter opp lavvon på snø, så kan du sette ovnen ovenpå en vanlig ovns-plåt fra kjøkkenet. Da smelter ikke snøen under ovnen, og i hvert fall ikke assymetriskt kring og under ovnen. Ofte får du plass å sette en kjele og litt matlagningsutstyr på denne plåten. Tag med en børste før å børste snø av utsiden av teltet. Snøspik: Bra saker. Grav ned dem liggende, så sitter de kjempegodt Is-spik: Om du vil sette opp lavvoen på is, snarer enn snø. Tørkering: Finn en måte å henge klær på fra taket. Det tørker fint i varmen fra en lavvo. Til og med tykke ullvotter tørker etter en lang kveld med fyring. Viktig: tag bort øverste snølagret fra bakken før du setter opp lavvoen, og tråkk til så jevnt du kan. Snøen blir fort steinhard, og da ønsker du deg så få groper og ujevnheter som mulig. Viktig 2: Siden du vil ha store temperatur og fuktvariasjoner, ikke spenn bardunene før hardt i begynnelsen. Du må se an hvordan teltet og bardunenerne beveger seg i forhold til klima. Du ønsker ikke en lavvo som er spent sønder. Kulden kommer underifra! Jeg bruker ett tykt underlag av cellplast, deretter et Exped Downmat. Nydelig. Når jeg har anledning, så legger jeg et reinskinn (pels?) ovenpå dette, under ryggen. Sovepose, dersom meget kalt: Du vill få ising kring ansiktet. Søk på Internettet kring forskjellige patenter her. Dersom du er beredd å bruke en del mer penger på ovn, og ikke skal flytte så ofte, så kan du se på denne firmaen: http://www.fibistyle.ch/index.php/fibi-zeltofen-ii De gjør ganske kraftige saker i syrefast stål, med glas-luke (sic!). Dette gir verdens koseligste lys inne i teltet. Jeg har selv en versjon 3, som de ikke lengre har. Ellers, mine erfaringer kring ovner: En kokeplate er meget bra. To er bedre, men tar større gulvareal i teltet, akkurat der man skal in og ut. Toppmatet ovn er enklere å fylle på med ved enn det er å fylle på en sidomatet, men begge går. Det som kan korrodere vil etter hvert korrodere. Men, spiller det noen større rolle? Tynnere material vil slå seg litt, men det spiller skjelden stor rolle i praksis. Det blir så varmt på kokeplaten/e, at det ikke gjør så mye om det er litt skjevt, som det hade gjort hjemme i kjøkkenet. En del ovner har et lokk du kan ta bort dær kjelen skal stå; det er bra på ovner med tynt gods. Pipen blir veeldigt varm. Får man plass med pipen inne i ovnen ved transport er det bra Om man kan pakke ovnen i en boks under transport, så har du å fått en en isolert stol å sitte på. Deilig ved langer tid i lavvo. God fyring - varm lavvo - du sitter med kroppen der det er varmest. Om man i tillegg får ned feierbørsten sinn i boksen, så glemmer man hverken pipe eller børste til neste tur. Elden bryr seg svært lite om hvilken modell av ovn du har. Noen sleper med seg en gammel gjut-jern-ovn. Det går det med. Det tar langre enn man tror å smelte snø før nokk mengde vann. Fyll alltid en termos eller to på kvelden til frokost. Bruk dem evt i sovepose. God tur, og få med deg en syntetisk sovepose. Dun er deiligt, men vil kanskje bli fuktig (og dermed miste mye av isolasjonsevnen) om du er ute mer enn en uke, om du ikke bruker dampsperre. Vet ikke om fyring veier opp for dette, siden den meste varmen er en bit opp fra bakken. Ellers håper jeg du kan poste en masse bilder, om du gjennomfører dette
    1 poeng
  36. Hvis grensen økes til 1000(f.eks) vil selvsagt nordmenn handle mer på nett. Det vil åpenbart gå ut over norske butikker, å tro noe annet er naivt. Norske butikker er nødt til å legge på 25% mva, noe de utenlandske slipper. De utenlandske butikkene får med andre ord en fordel kontra de norske. Norske butikker vil være sjanseløse å konkurrere på pris, både pga 25% moms men også høyere lønninger til ansatte og andre kostnader. Regjeringen gjør konkurransen enda tøffere for norske bedrifter, motsatt av hva dem egentlig burde gjøre.
    1 poeng
  37. Det jeg liker best med disse folka (Gjeldnes, Gamme og for så vidt Cecilie Skog) er at de ikke lager en greie ut av at de skal på tur. De går ikke for et (mer eller mindre konstruert) formål. Det å dra på store turer er målet. Å ta noen rekorder er viktig for å skaffe seg en posisjon som kan bidra til å finansiere videre turer, men de skal ikke "sette lys på klimasaken", "gå for rent vann i verden", "kreftsaken" eller lignende. Jeg har inntrykk av Gjeldnes også som en slik type. Fine folk, og noen enorme prestasjoner. Jeg skulle ønske jeg hadde en liten prosent av den gutsen disse folkene har..
    1 poeng
  38. Hei. Interessant tråd dette. Jeg har besøkt flere slike vrak, bla det som beskrives som "Luftwaffes siste flytap under siste krig" Junkers JU-88D modell. Dette ligger i Høggia i Einunndalen. Ser ingen som nevner dette og lite info ellers. Noen som vet mer?
    1 poeng
  39. "Det er bare snakk om prioriteringer" ? Den uttalen fortel meg eigentleg at eg skal gi blaffen i fleire innlegg. Men engasjemntet tek overhand. Er det berre arbeidstakaren med fast arbeid, 5 ferieveker og eit gjennomsnittleg liv som er temaet her? For så snakkar vi i alle fall om ein liten del av landets befolkning. Dei fleste som har litt innsyn i, eller arbeidar med, friluftsliv og folkehelse og spm kring dette, gjerne knytt til klasseskilje, moglegheiter, tilgjenge, sosiale årsaks-og verknadssamanhengar osv, vil soleklart sjå samanhengane her. Når ein snakkar om ressursar, handlar det ikkje alltid om pengar! Ein treng forresten ikkje arbeide med det, det held å gjere nokre objektive observasjonar ut verda som ikkje er farga av eige ønske om kva ein vil sjå. Spm er vel IKKJE korleis dette råkar dei som allereie har ressursar (til å reise til syden). Eit meir gyldig spm vil for meg være: Kva skal den som av ulike årsaker ikkje har ressursar til sydenferie og andre opplevingar gjere, når også fredelige naturområder vert ein knapp ressurs? Jau då skal dei verte sittande inne framfor skjermen, samen med kidsa sine.....Og ete Grandiosa. For det er tross alt rimeligare enn å ete sunt. Og så kan vi kritisere dei for ein usunn/meiningslaus og sjølvvalgt tilværelse etterpå. Eller bruke ein masse pengar på å utvikle nærområder på tur....i regi av ein folkehelskoordinator, eller anna meiningslaus ressursbruk. Meiningslaus fordi den kunne vore unngått. Ikkje fordi den ikkje fremjar viktige verdiar. Ærleg talt! Kven er det forresten som kjøper seg snøscooter/snøscooteropplevingar? Er i alle fall ikkje den jamne nordmann. Frå meg eit rungande NEI til kommunal autonomi på dette området. Det har sosiale kostnadar også, så vel som miljømessige. Det er mi bombastiske meining som eg kjem til å halde på til eg vert blå i ansiktet.
    1 poeng
  40. Fint om dere ville enes om å diskutere sak og ikke person, ja. En annen tanke som har slått meg er at vi har et unikt aktivum her i Norge mtp. turisme. Da tenker jeg på tilgang til uberørt og stille natur. Det finnes en histore om en busslast med Nederlendere som ba sin sjåfør om å stoppe, han lurte på hvorfor. Som han sa: Det finnes jo ingenting her. Hvilket nettopp var turistenes poeng. Vi tar noe som en selvfølge, som egentlig er unikt i store deler av nord-Europa og andre deler av verden. Jeg har møtt turister på mine vandringer som gjorde et poeng ut av dette, stillheten og det uberørte. Vi får håpe lokal forvaltning klarer å håndheve dette på en best mulig måte med flere tanker i hodet.
    1 poeng
  41. Noen mennesker har et nermest religiøst forhold til klima, global oppvarming og CO2 utslipp. Dette fører til at de er bort imot 100% uimottagelige for motargumenter. Jo mindre de vet jo mer påståelige og urokkelige er de i sin tro. Enkle forklaringer og løsninger blir da ofte resultatet uten at dette nødvendigvis vil gi noen positive resultater. Eks. På 1970 tallet fikk vi en dramatisk tilbakegang i hummerbestanden. Ikke nødvendigvis fordi denne tilbakegangen var noe helt nytt, men fordi det da ble gjort en del undersøkelser som påviste dette. Noe måtte gjøres og det som ble gjort var å legge skylden på sportsdykkerne og så ble det forbudt for dykkere å ta hummer. Min kones morfar var hummereksportør på Kvitsøy nord for Stavanger, og kjøpte hummer fra fiskerne og solgte denne videre til blant annet Skottland og Holland. Hvis vi ser på de hummermengder som passerte gjennom hans lille bedrift på 1950, -60 og -70 tallet så er det ingen tvil om hvorfor hummerbestanden ble redusert. Han var ikke alene om å drive med dette. På slutten av 1900 tallet opplevde vi en sterk tilbakegang av fisk langs Norskekysten og særlig stor var reduksjonen av kysttorsk. Vi fikk også en sterk tilbakegang av sjøfugler som terne og alkefugler. Noe måtte gjøres, og det ble innført kvote for utenlandske fisketurister. På Jæren er det i de senere årene registrert en stor tilbakegang av vipe, Jærens nasjonalfugl. Noe måtte gjøres og noen kommuner innførte skuddpremie på kråke. Kråke og måke spiser egg og unger og da måtte jo årsaken ligge her. Tar du poenget mitt? Fiskerne er selv skyld i at hummeren forsvinner, men det får alt for store økonomiske konsekvenser å redusere eller stoppe hummerfisket. Reduksjonen i kystfikbestanden har sin helt klare årsak. Et overdimensjonert fiske av industrifisk, lodde, tobis og kolmule, til blant annet oppdrettsfor har ført til at hele matfatet for kystfisk og sjøfugler er borte. Da forsvinner også fisken og Røkke flytter industrifiskeflåten sin sørover til kysten av Søramerika. Fisketuristene får skylda for det får alt for store økonomiske konsekvenser å redusere eller stoppe kystfisket. Og for ikke å snakke om fiskeoppdrettsværinga som stort sett får gjøre som den vil. På Jæren forsvinner vipa, men ikke bare denne fuglen. Alle vadefuglene på Jæren er sterkt redusert på grunn av at landbruket effektivt har fjernet nesten alt som fantes av våtmarksområder. Beite og hekkemulighetene for vadefuglene er borte og da forsvinner også fuglene. Kråka er en opportunist som kan leve av nesten hva som helst og den er derfor en av de siste artene som forsvinner. Det er derfor mye enklere og billigere å skyte kråke enn å ta grep i landbruket. Nå har Røkkes fiskeflåte også fisket havet utenfor Søramerika tomt for industrifisk så nå har de satt nesen sørover mot Antarktis for å fiske krill. I de store dalførene på Østlandet har vi de siste årene fått store flomproblemer og noen steder mener myndighetene at det kanskje ikke lenger er mulig å bo. Og hvem får skylda? Jo, global oppvarming. Basert på foregående eksempler, er det ikke da rimelig å stille spørsmålet om det kanskje kan være en annen årsak, men at denne årsaken kanskje kan være litt for lite politisk korrekt og kanskje litt for dyr å fokusere på. Langs våre største vassdrag var det tidligere store myrområder og naturlige skogsområder som fungerte som en diger svamp når nedbør og snøsmelting produserte stor vannmengder. I dag er disse områdene dyrket opp, drenert og beplantet med moderne drevet skog. Vannet blir derfor ikke værende i denne enorme naturlige svampen, men blir sendt direkte ut i elvene. Selvfølgelig blir det problemer av slikt. Men for all del, missforstå meg rett. Jeg mener aldeles ikke at vi ikke forurenser og ødelegger naturen, men jeg tror det er viktig å se hele bildet og ikke bare fokusere på en ting. CO2 utslipp og global oppvarming får alt for stor oppmerksomhet. Sannsynligvis fordi det "selger bra" og er foreløpig ganske billig å holde på med, spesielt siden vi bruker mer resurser på å diskutere tiltak enn å gjøre noe. Hvor stor betydning den menneskeskapte påvirkningen av klimaet har diskuteres i vienskaplige kretser, men politikere, aktivistgrupper, presse og media ønsker ikke å høre sannheten. De driver bare med det de har størst gevinst av selv. Hvis du stiller et spørsmål om CO2 utslipp til f.eks. Belona så vet du hvilket svar du får og hvis du stiller et spørsmål om Guds eksistens til Det vestlandske Indremisjonsforbund så vet du også hvilket svar du får, men du har ingen garanti for at disse svarene er riktige og basert på seriøs forskning.
    1 poeng
  42. Ta med deg en bok neste gang. Paperback er best. Multifunksjon. Da har man dasspapir av de sidene som er lest. Anbefales!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.