Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 24. aug. 2013 i alle områder

  1. Da er jeg ferdig med denne turen - takker for alle innspill her i tråden - som var veldig nyttig. Av 12 overnattinger ble 3 i hytte (tørke opp) og resten i telt. Jeg kan nevne at jeg fyller 50 år i høst. Jeg ønsket meg kun en ting i presang fra min samboer og det var å kunne ta en slik tur alene i fjellet i høst. Jeg kunne tatt en uke til, men når jeg ringer hjem og jenta på 3 bare vil klemme telefonen var valget lett etter nesten 2 uker Jeg har tatt en del bilder - og er usikker på om jeg skal lage noen turrapport. Det er ikke det mest spennende området - spesielt den svenske Padjelantaleden. Været var også ymse Ruten ble Katterat og Sørdalen og inn på stisystemet via Gautelisområdet, Ivarsteinen, Hukejaure, Ritsem osv - Vaisaloukta osv til Staddajåkkå. Gikk ut fra Staddajåkkå til Ny- Sulitjelma i går. Totalt 230 km ca hele turen. Summa - summarum: Turruten ble som planlagt - jeg visste på forhånd at jeg burde prioritert den norske kuperte fjellheimen - tatt det litt mer med ro, fisket mer. Samtidig så var dette et valg jeg gjorde for å bli kjent med området (Lappland) og det svenske systemet. Mange steder som jeg bare har lest om som jeg nå er litt mer kjent med. Jeg vet nå selv hvor jeg nsker å dra tilbake og hvor jeg ikke ønsker å dra tilbake. Dette var også en test på om kroppen fortsatt fungerer greit, og det gjør den. Ingen lettpakking heller, men kanskje jeg dro på litt for mye mat i starten. . Utstyret fungerte helt fint, og selv med lange dager i regn/vind og svært våte forhold var jeg tørr over alt. Vadet til over kneet ved Ivarsteinen og berget allikevel skoene tørre. Det var mange slike små gleder underveis. Nyttig info kan være at det ikke er lov med hund i Padjelanta NP. Dette blir håndhevet strengt, og folk fikk ikke gå i land med hund i Vajsaloukta. Dette gjelder ikke trekkhunder på vinteren - eller for samene. Hadde inntrykk av at hyttevertene ogsåvar ganke opptatt av dette. Alt i alt en kjempefin tur og jeg skal tilbake, men kanskje ikke akkurat til de svenske områdene, uten at jeg helt har planene klare enda. Får satse på å ta en femtiårsfeiring neste år også
    2 poeng
  2. Gikk en del alena i skogsterreng når jeg var yngre. Det er egentlig kun en gang jeg vart litt skremt: Jeg går gjennom terrenget, da jeg plutsligt hamner i en større privatfest, ved en stuga mitt i skogen. Jeg ser rimelig Tarzan ut etter noen netter i busken. Festdeltakerne har høy faktor hvite jeans, solbriller, og gensere med små diskrete men dyre merker. Naturlig nokk blir noen av damene på festen, temmelig beduggede, litt ... Intressert. Dette var herrene på festen meget lite intresssert av. Eneste gangen jeg har opplevt en flokk manlige rovdyr morra og vise tennene. Jeg gikk vidare.
    2 poeng
  3. Du får huske at dette er for barn da.
    1 poeng
  4. 234 svar på om det er farlig å ligge i telt...... Er vi blitt en nasjon av pusekatter....??
    1 poeng
  5. Så ungene blir ikke selvstendige og ansvarsbevisste hvis de ikke er med i speideren? Jeg tenker at det som er viktig for alternative krav er at de er enkelt målbare, slik som orginalkravene er. Hvis kravet f eks er "å kunne orientere med kart og kompass", hvordan måler man det? I tillegg bør det kunne graderes, slik at det er progresjon fra bronsje til gull.
    1 poeng
  6. Du kommer til å ende opp med vann i innerteltet, om du ikke kobler av de to nedreset krokene i innerteltet. Bortsett fra denne lille saken er jeg veldig happy med Unna.
    1 poeng
  7. Som idebase og referanse kan mye av Speiderbasen brukes. Det er speiderenes egen database over aktiviteter, merker ol. (I stedet for å sponse Donald, kan en jo la barna bli med i speideren og få mye flere merker samt bli selvstendige og ansvarsbevisste mennesker)
    1 poeng
  8. Da jeg var i militæret var det en kar som laget nytt håndtak på en ødelagt samekniv. Han brukte bjørkenever som ble lagt lagvis med lim mellom og presset sammen. Etterpå ble håndtaket formet og pusset. Det ble veldig fint og veldig behagelig å holde i. Det finnes en kniv fra Helle hvor skaftet er laget på samme måten bare med lær i stedet for never. På samekniven ble det brukt messingplate i hver ende av skaftet, men på hellekniven har de brukt bein.
    1 poeng
  9. Hvis du går i område med en del stein og ujevnt berg bør du ha sko med stive soler. Hvis du går med joggesko så risikerer du at du utsetter deg selv for noe som ligner "fotsoneterapi", og alle som har vert borti det vet hvor vont det gjør. Det er naturlig å gå på toppen av steinene og hvis ikke solene er stive nok så får du garantert smerter under føttene etter kort tid. Joggesko går bra på fine tur- og skogstier, men er vanligvis ikke noe tess i høyfjellet. Ellers bør du velge en sko som passer bra til foten din. Lærsko former seg mer etter foten enn syntetiske sko og i dag selges det mye syntetiske sko. Disse er ofte like gode som lærsko, men ikke forvent at de skal forme seg noe særlig etter foten.
    1 poeng
  10. Selvfølgelig er det riktig å be om hjelp, men da er det personalet ved AMK sentralen som avgjør hva som skal gjøres og hvilken type hjelp du får. Folk kan ikke selv bestemme at de f.eks. skal hentes med helikopter. En gang for mange år siden var jeg på rypejakt i området sør for Kjerag. På formiddagen så vi en gruppe turister som var på vei ut mot Kjeragplatået, noe som ikke er uvanlig en søndag med fint vær. Ut på dagen trakk det over og ble lavt skydekke og tåken begynte å bygge seg opp over Lysefjorden, men det hadde ingen betydning for oss. Sikten var bra nok, og så skulle vi jo hjem til kvelden like vel. På slutten av dagen da vi var på vei hjem møtte vi en ambulanse på vei opp mot Øygardsstølen som er det vanligste utgangspunktet for turen ut til Kjerag. Det var "vår" ambulanse, altså våre venner fra Røde Kors Hjelpekorps. Vi lurte litt på hvorfor de var der, men en rask telefon neste dag ga svar på det. En fotturist på vei tilbake fra Kjerag hadde brukket ankelen. De ringte da til AMK og ba om hjelp. AMK vurderte forholdene slik at det ikke var forsvarlig å fly, og de alarmerte da Røde Kors. Seks personer fra Røde Kors brukte da ca. en halv time til å få ut bilen, min. 2.5 timers kjøring opp til Øygardsstølen, ca. en time inn til pasienten, ca. to timer tilbake til bilen og ca. 2.5 timer i bil til sykehuset. Dette blir da nesten 9 timer fra alarmen går til pasienten er på sykehus. Et helikopter hadde sikkert gjort unna turen på maks et par timer. Hva som bør gjøres er det altså AMK som avgjør og da blir det litt feil å si at folk, på grunn av at de ikke gidder å gå hjem selv, bare kan ringe etter helikopter.
    1 poeng
  11. Nordmenn gidder ikke gå ned fra fjellet selv Sludder ! En kompis kjørte øksa inn under kneet. Han gikk over mila til legevakta. Måtte pent sitte å vente på tur. Sykesøstra reagerte med hysteri da blodet begynte å renne over støvlekanten. Gikk selv 5 km ned til veg etter rundvelt med ATV. Kjørte til legevakta og fikk konstantert brudd i overarmen. For oss begge hadde det nok vært et stort nederlag å ringe etter hjelp. Nei denne trådtittelen tror jeg passer for et absolutt mindretall.... ...
    1 poeng
  12. Lever i samme håpet som Larka. Med "barn" på 20,22,25,28,29 som har fått smake friluftslivet oppgjennom. 2 er i samme låma som opphavet. En er bare båtinteressert. Hvor fanden har han det i fra ? Og to har null interesse. En av disse ble spurt hvordan det var i Telemarksbataljonen. "Ingenting, i forhold til friluftshelvete til foreldrene mine", var svaret.
    1 poeng
  13. Går vel ca 3/4 av turene alene. Så jeg vil heller snu på flisa. Hva er så gjevt med å alltid gå på gruppetur ?
    1 poeng
  14. For meg blir diskusjonen om senevalg litt merkelig.Før i tiden dro man fisk i bøtter og spann på"tau". Har,er fisken blitt mer inteligent med åra? Hvorfor biter den i det hele tatt på det kunstige agnet i enden på snøret? Hva er grunnen til at den skal bli skremt av det som fører agnet gjennom vannet? Jeg er selv påvirket av senevalget. Har ikke allerdens erfaring,men har vel ikke mistet en sluk under bruk av multi. Fisk har jeg fått på begge alternativene.
    1 poeng
  15. Anbefaler Alfa Bitihorn, har disse selv og er særs fornøyd. Junior har også disse og ble brukt i litt over 30 dager på en 50 dagers tur da de erstattet et par av annet kjent Norsk merke gikk i stykker etter ca 20 dagers vandring. Alfa skoene ser nesten like bra ut etter etter ca 70 mil vandring m/ med tung sekk 25kg++ Min erfaring er at lette sko funket på sti terreng ala Hardangervidda. Er det mer steingåing ala Dovre er det stivere støvler som gjelder, spesielt med tung sekk og man er sliten så hjelper stive støvler mot vonde ankler og overtråkk. Alfa Bitihorn får man til rundt 1300 kr på salg
    1 poeng
  16. Min favorittbrenner de siste fire årene har vært Soto OD-1R. Liten hendig sak med innebygget piezo-tenner: http://www.sotooutdoors.com/products/item/OD-1R.html
    1 poeng
  17. Alene = Oss som drar på denne turen og uten andre turgående i terrenge. Vi har alle stått mye offpiste, men ingen har vært på Galdhøpiggen. Så slapp av, vi kommer nok "hel ned", (men ulykker kan skje) så derfor vil jeg innhente informasjon og erfaringer.
    1 poeng
  18. Dette er et morsomt opplegg. Snuppa mi er veldig motivert og har tatt bronsje og sølvknappen. Hun har lyst på gull, men jeg tror båltenningen blir for vanskelig i år. Hun sliter fortsatt med å håndtere fyrstikker skikkelig, og da blir det vrient å få bål med en fyrstikk. Vi får se, kanskje løsner det i høst. Jeg er også overrasket over fokuset på fiske. Det går an å drive veldig utstrakt friluftsliv uten fiskestang.
    1 poeng
  19. Denne har jeg hatt i et halvt år. Helt fantastisk kamera. Håper du blir fornøyd:)
    1 poeng
  20. I forgårs hadde jeg besøk rundt teltet på Hardangervidda. Jeg hørte lett tråkk og noe som var borti telttduken et par ganger , en gang gikk dyret under en bardun slik at teltet virkelig ristet. Hadde en liten pose med noe restpapir fra mat i en lomme i yterteltet som var revet ut av lommen. Som dyrevenn jeg var lå jeg stille i soveposen under seansen , for ikke å skremme dyret , hvilket dyr det var fikk jeg dessverre da ikke vite. Kan vel ha vært en rev. Ellers var det bare en fattig grad om natten , jeg oppdaget at det var en dårlig ide å ha med sommerposen som har en limit for menn på 2 grader. Ekstremtemperaturgrensen på -8 kan man bare glemme. Heldigvis hadde jeg en lakenpose som jeg dro frem i løpet av natten. Slik så det ut denne vakre natten :
    1 poeng
  21. Folk som ringer efter helikopter för att dom är trötta borde få en helikopter ditsänd. Personalen i helkoptern skall bestå av en furir (=sersjant) med 15 år erfarenhet från kustartelleriet som ger dom en 30 minuters utskällning så håret står baköver innan han hoppar in i helikoptern och flyger därifrån.
    1 poeng
  22. Kelly Kettle i rustfritt stål (finnes også i alu) fra Irland. Bruker kun never/papir samt små kvister/kongler som brensel til å koke vann raskt. Kommer meg en lengre beskkrivelse på erfaring/bruk senere i høst. Om du vil lese / se video så sjekk linken: http://www.kellykettle.com ps: den skal toppmates og "den" elsker vind ...
    1 poeng
  23. Problemet er jo ikke at de vil ha assistanseetter min mening, de fleste av oss har jo gjort en blunder av større eller mindre omfang, men at de krever helikopterassistanse. Man kan stort sett overalt her i landet få kalt ut Røde Kors med pledd og nødproviant på relativt kort tid til nesten alle tenkelige plasser. Men dette vil jo enkelte ikke, siden det betyr de må gå selv evt bli båret. Jeg jobber selv på Ambulansen i Lom og hører hvert år om flere slike episoder, så de er ikke direkte sjeldne. Det går også i samme retning når det gjelder Ambulansebruk, folk blir oppriktig sinte og mener vi ikke er villige til å gjøre jobben vår når vi mener feks en forstuet/pent brudd i en ankel/håndledd eller et pent kutt kan gå i drosje, framfor å ta ambulansen ut av beredskap i bygda for 6-8timer. Det er slett ikke uvanlig vi blir tilkalt for småskader som skal inn til legevakt, det som forundrer meg litt er da hvorfor man ikke får mannen/kona/mor/far til å kjøre seg til legevakt, det tar akkurat samme tid som vi bruker på å kjøre ut til pasient.. Enten tenker man ikke, eller så er terskelen for å tilkalle Ambulanse ekstremt lav, og man skjønner ikke at når man tilkaller en Ambulanse, så kan det gå på bekostning av noen som blir livstruende skadet. Det virker være et klart skille mellom de gamle 50-60+ og de som er yngre, de eldre må man nærmest tvinge inn i en Ambulanse selv når de er livstruende skadet, mens yngre KREVER Ambulanse for filleting, for de "kan sine rettigheter" som enkelte sier. Dette er ikke ment som provokasjon eller at man skal være redd for å tilkalle Ambulansen når det virkelig trengs eller når man er usikker på om det trengs, men heller en oppfordring til å tenke seg om en eller to ganger på ting som strengt tatt kan kjøres i egen bil eller drosje. Det er heller ikke slik at dette er scenario som skjer hver dag, men det skjer jevnlig og det er en økende tendens. Folk flest er faktisk veldig oppegående og "misbruker" ikke nødetatene!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.