Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 15. mai 2013 i alle områder

  1. Er vi blitt slaver av utstyr produsentene? Jeg mener vi er det for lenge siden, seff er alt blitt lettere men er det blitt så mye bedre? på meg virker det som om det er ha det beste merke,dyreste at vi må ha dette for å utøve vort friluftsliv, seff er dette for at vi har en meget høy lønnsvekst og vi tjner generlet godt , men synes se å kan konstater at utstyrs diskjusjoner er et veldig stort flertall en raportert fra tur. Dette er et tankekors. jeg har påvisst kraftig dyseleksi. GO TUR!
    4 poeng
  2. Tjaa, det blir nå gjerne til at man kjøper kvalitet når man først skal kjøpe nytt. Hvis jeg trenger ny primus så kjøper jeg NY primus, jeg går ikke inn i utstyrssjappa og ber om å få det mest bråkete, eldste og tyngste som er å oppdrive. Mange i den "eldre" garde vil påstå at dette utstyret fungerer som varmt hvetebrød i tørt gress, og det har de rett i, men jeg har ikke noe forhold til det. La det samtidig være sagt: Når jeg først har kjøpt min nye primus skal den få koke kaffen min til den kreperer, selv om det kommer nye, lettere og "bedre" modeller på markedet. Og om noen år, når jeg selv regner meg som medlem av den eldre garde, skal jeg jammen forsvare min gamle Omnilite Ti mot alle jyplingene som sitter her på forumet og skryter av sine nye primuser med bluetoothbasert fjernvarme DER snakker vi puddinger! God tur til deg og!
    4 poeng
  3. Ja det er meldt innkommende varme over Nord-Norge de kommende dagene. Det kan bety en repetisjon av 2010, hvor fjellet bokstavelig talt gikk i oppløsning før tela var gått av jorda, og vannet måtte finne alternative veier ned. Jeg tror man kommer langt med fornuftige trasèvalg. Unngå fordypninger, bekkefar, elvedaler hvor slike skred potensielt kan gå. De som ble drept i Nordland befant seg vel i et elveleie hvis jeg ikke husker helt feil. Her er forresten en flott film som også viser hvordan forholdene var i fjellet 17.mai helga 2010.. Rimelig ekstremt.
    3 poeng
  4. Hei Theis Lista til Hans Magne er glimrende å kikke på. Personlig så hadde jeg byttet ut voksenbrusen hans med en flaske til med brunt kildevann. Mindre vann å bære på Jeg skrev for ikke lenge siden en pakkliste på bloggen min for en tur på inntil to uker i snaufjellet. Slik jeg gjør det uten å være veldig gramjeger. Det er i hovedsak maten som utgjør vektforskjellen på en ukestur og en toukerstur hos meg. http://bjarnesturblogg.blogspot.no/2013/04/pakklister.html Sekken din holder i massevis vil jeg mene. Det er likevel mye å lære av å lese lettvektstrådene her inne på FF.
    3 poeng
  5. Denne pakklista har eg brukt på tre forskjellige ukesturer på Hardangervidda: + kart og kompass sjølvsagt! Det som er nødvendig er jo fiskestanga for å sikre middagen Og ikkje minst dunjakken er digg på kveldstid når temperaturen kan synke endel.. Og Exped Chair kit er herligt å sitte å nyte solnedganger i! Grunnen til at det kun står teltduk i lista, er fordi turkompisen har hatt stenger og plugger.
    3 poeng
  6. Alt har heldigvis ikke blitt lettere, sildeslukene jeg bruker vil alltid veie 18-25 gram
    2 poeng
  7. Vi er vel mange som er interessert i å diskutere utstyr her. Kvalitet, utstyr til ulik bruk og slikt. Det er jo mange her som gjør ting på ulike måter og da er det kjekt å kunne diskutere det og dermed lære av andres erfaring. Om jeg for eksempel lurer på hva som er viktige kvaliteter ved et vintertelt, kan jeg få 20 svar fra erfarne vinterteltere her inne. Det er verdifullt. Samtidig kan det fort bikke over og gå for langt. Som noen nevner her er det jo et enormt press fra utstyrsprodusenter på å selge mest mulig, og en måte å gjøre det på er å lage mest mulig spesialisert utstyr. Vindjakke, skalljakke, microfiber, bomull, goretex, sykkeljakke, klatrejakke, lang jakke, kort jakke. Og vi er vel mange som ikke ønsker å bidra til å øke kjøpepresset og bidra til forbrukskarusellen. Så vi ønsker å diskutere utstyr og lære av hverandre, men ikke bidra til det økende forbruket. Min måte å gjøre det på er at jeg gjerne diskuterer utstyr og leser utstyrserfaringer her på forumet, i de delene av forumet som er til sånt. Ellers prøver jeg å holde omtaler av utstyr mest mulig unna turrapporter. Jeg har for eksempel en blogg (akkurat startet opp!) der jeg ønsker å formidle turrapporter og positive naturopplevelser, med et helt minimalt til fraværende fokus på utstyr. Det synes jeg er viktig. Det virker for meg som om en del egentlig ikke driver med friluftsliv, de driver med utstyrstesting, og turen ut i naturen er bare et slags nødvendig onde for å teste utstyret. Og alt handler om utstyr, utstyr, utstyr. For meg blir det helt feil fokus.
    2 poeng
  8. Tenkte å stikke til fjells i pinsen på ski, men må si jeg blir noe betenkt når det meldes om fare for sørpeskred: http://nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.11028183 Husker med gru da det for noen år siden gikk flere sørperas på mine trakter, og tok livet av fire fjellvandrere. Bildet under er fra Skardmodalen i Hattfjelldal.
    1 poeng
  9. Utstyrsflommen reflekterer vel bare den generelle materialismen som preger samfunnet. Kjøpekraften i Norge er stor, og nordmannen er generelt ganske friluftsinteressert på ett eller annet nivå. Dette vet sportskjedene/butikkene å benytte seg av, og dundrer ut utstyr på aggressive kampanjer. Skap og boder fylles dermed fort opp. Det som er utrolig teit å se på, er når folk som bedriver sitt friluftsliv på en meget begrenset måte, ifører seg utstyr for flere titalls tusen kroner. Ref en del klønete toppturfolk som knapt kan stå på ski, og den halvfeite middelaldrende finansnaboen din som har hevet seg på sykkeltrenden. Jeg forsvarer gjerne innkjøp av bra utstyr når man utøver noe aktivt. Selv er jeg meget aktiv fisker og jeger, og kan ikke tenke meg å vandre rundt i milevis til fots eller på ski uten en OK robust ryggsekk som passer meg og mitt bruk. Jeg må ha en primus som funker til enhver tid, og jeg må ha en solid kniv som tåler juling. Men det er fordi jeg BRUKER disse tingene og fordi jeg må kunne stole på det der ute i felt. Simple as that.
    1 poeng
  10. Jeg trodde jeg var blandt de som traff mest folk i heia, med ca 30 overnattinger på turistforening hytte. Og da som regel frem og tilbake på godt beferdet sti. (Mange her inne gir uttrykk for at de ønsker å unngå folk.) Og jeg har aldri opplevd folk som går i fjellet for å vise seg fram. At mange er stolte av nytt og dyrt utstyr, kan nok stemme, men det er da ikke det samme som "statusjag". Selv de folkene som kommenterer sitt nye utstyr, gjør ofte dette ut fra (ekstrem)bruken. Hva som virkelig gir "status" på selvbetjeningshyttene, er å kunne skilte med erfaring, kjennskap til mange rute, hytter, steder og liknende.
    1 poeng
  11. Det er selvsagt mulig å nyte naturen uten tipp topp utstyr, men det er ikke en forutsetning. Det går fint an å ha fine turer med godt utstyr og til og med et fotoapparat for å forevige det hele, selv om fotoapparat ikke er nødvendig akkurat. Folk lar seg inspirere av andre, og når man har økonomiske muskler til å kjøpe det dyreste så kan man det. Ikke fordi man trenger det men fordi man har lyst. Dyrt utstyr er som regel bedre enn billig utstyr, og siden prisen ikke er svgjørende for hva mange kjøper så blir det gjerne det dyreste/beste.
    1 poeng
  12. Når det kommer til stykket går vi i- og bruker det utstyret vi føler oss komfortable og trygge med. Utstyrsprodusentene lager det folket vil ha (og er villige til å betale for). At en gammel grinebiter som meg føler fysisk ubehag av å gå med klær i syntetiske materialer og mener at kvaliteten på det som er å få kjøpt av "high end" turklær i dag er hinsides ræva, d***er de langt og tynt i, for de vet at de ikke klarer å f åkloa i mine surt oppsparte midler uansett. Så lenge de kjøpevillige lar seg villede, og bunnlinjen viser avkastning til hovedaksjonærene er alt såre vel. Joda, jeg har hatt mine anfall av utstyrshysteri jeg også, og vel så det på enkelte områder, så jeg skal vel være forsiktig så jeg ikke ramler av min høye hest
    1 poeng
  13. Speilkompass kan også brukes som lommespeil
    1 poeng
  14.     Det er ikkje alle plagg eg brukar som har ei venstre brystlomme, desverre ikkje alle jakkene mine eingong, så den ideen lar eg ligge dødt for min del. Nettopp fordi fyrstehjelpsutstyret eg har med på tur sjeldan vert brukt, har eg ingen problem med å bruke av min eigen pose dersom eg må hjelpe andre. I den samanhengen betyr det ingenting kvar den eventuelt skadde har sine plaster eller eventuell enkeltmannspakke. Eg veit alltid kvar eg finn mitt, og eg greier meg like godt sjølv om fyrstehjelpspakka mi har vorte litt lettare. Eg veit også kva slags hjelpemidlar eg har sjølv, og kan derfor hjelpe betydeleg raskare enn om eg skulle byrje å leite i sekken og jakkelommene til ein tilfeldig pasient.
    1 poeng
  15. Helt siden mennesket klatret ned fra trærne og oppdaget at en stein var godt egnet til å knuse nøtteskall, har vi vært opptatt av å utvikle og bruke diverse utstyr. Utstyr er en forutsetning for å muliggjøre det livet vi lever. Å bruke forholdet turrapporter/utstyrsspørsmål som målestokk er en dårlig indikator. Det viser bare at flere bruker forumet til å få råd om utstyr fremfor å dele turopplevelser. Om du snur på det kan det jo virke som om facebookfolket er mer på tur en brukerne på fjellforum. Så kort svar: nei, vi er ikke slaver av utstyrsprodusentene, men utstyr er en forutsetning for å leve på nordlige breddegrader.
    1 poeng
  16. Hei tberg4! Du skriver da jammen godt til å sterk dysleksi Jeg er helt enig med deg. Jeg registrerer også at det er mye mer utstyrsomtaler enn turraporter. Mye utstyr har blitt bedre, mer komfortabelt og enklere å bruke. Men om det er like holdbart som i gode gamledager er en annen sak. Ett eksempel: Jeg ser fremdeles gamle hustelt fra 70-tallet til salgs. Jeg blir overrasket hvis jeg ser en lavvu, produsert i dag, til salgs om 40 år Jeg er selvfølgelig glad for at jeg kan ta med meg en lavvu som er 10 ganger enklere å slå opp, og veier 3-4 ganger så lite, i forhold til de gamle husteltene. Uansett. Det virker som veldig mange skal henge seg på "tur-trenden", og brenner av haugevis av tusenlapper for å ha siste skrik på utstyrsfronten. Jeg har brukt mye gammelt og billig utstyr opp igjennom årene. Og har møtt på x antall nyfrelste friluftsfolk som har stilt spørsmål ved om det går ann å dra på tur med utsyret mitt.... For noen år tilbake gikk jeg ganske mange mil langs atna elva med 20 kg oppakning i en gammel stolsekk. Teltet var et billig telt fra sparkjøp kjøpt på tidlig 90-tall, soveposen var i samme gate. Stormkjøkken og rødsprit. Og ei tjøstheimstang fra 70-tallet med like gammel daiwa snelle til fiske. I tillegg gikk jeg hele turen i vadere til 250,- fra obs. Sekken var vond! Det gnagde i både skuldre og rygg. Vadere er ikke spesielt stødig og dempende fottøy. Teltet var det mye jobb å slå opp. Fiskestanga var stiv som juling, men solid som få. MEN... jeg kom meg dit jeg ville, med det utstyret jeg trengte, jeg fikk mer enn nok fisk (en og annen storfisk også), jeg fikk tilbereda fisken med stormkjøkken, og jeg sov lunt og godt om natta i billigteltet. Og det verste av alt... Jeg hadde en kjempefin tur. Jeg koste meg minst like mye på turer før, med billig og gammelt utstyr, som jeg gjør i dag med nyere utstyr God tur til alle sammen, enten utstyret er nytt eller gammelt
    1 poeng
  17. Stormåsen berører et viktig og kanskje livreddende punkt hentet fra Forsvaret om enkeltmannspakkas plass. I venstre brystlomme! Dersom en er såret skal den skadedes EP brukes (buddy bubby care). Din er din om andre skal behandle deg. Heldigvis er vi vanligvis ikke i en krigssituasjon på fjelltur (hvert fall uten kuler og krutt), men det hadde faktisk vært en god ide om vi alle tilstrebet å ha førstehjelpsutstyret på samme sted, f eks i lokklommen på sekken, og liten akuttpakke på seg, gjerne i venstre brystlomme. Personlig har jeg aldri i mitt lange friluftsliv fått bruk for førstehjelpsutstyret, kan faktisk ikke huske å ha satt på en plasterlapp engang. Mange som kjenner meg vil sikkert nekte å tro det, fordi jeg "sivilt" har bidratt til at stort arbeidspress for ambulanse, legevakt, skadestuer og sengepost, og skapt mye bekymring i heimen. Kun en gang slo en akilles seg så vrang at jeg måtte evakueres med helikopter. Dette står fremdeles for meg som et dobbelt mareritt, For da vi tok av vaket fisken som aldri før. Grunnen til at jeg unngår skader på fjellet er nok et bevisst valg som jeg til nå aldri har gått på akkord med: Å GÅ DEFENSIVT. Dette betyr at jeg tenker meg om minst to ganger ved forsering av en hindring. Og kanskje det viktigste: Jeg slår leir FØR jeg blir skikkelig sliten
    1 poeng
  18. Hva er konkurransereglene? Hvor melder jeg meg på? Hva er premien?
    1 poeng
  19. ofte ja, men dette avhenger vel også av temperaturen. Når påsken er full vinter som i år har, har ikke vanntemperaturen begynt å stige, og da er fisket gjerne tregt.
    1 poeng
  20. Taumevann ha tapt seg merkbart. Mye smått nå. I Roskrepp må du helst i båt.
    1 poeng
  21. Sitter i litt samme tanker som deg. Har hør mye bra om området der. Laga et turforslag, til kompisene som skal være med, til Rosskreppfjorden rundt. Skal visst være mange knallgode vann der. Spesielt øst om Rosskreppfjorden. Men ser for meg at ingen røper akkurat hvilke vann, så man får bare traske i vei å prøve alle veier. Har vært en kort tur rundt Taumevatn for et par år sia, var ikke helt vilt å skryte av, iallefall ikke når jeg var der. Har og Hardangervidda som alternativ, er vel alltid bænkers
    1 poeng
  22. På vestsiden av Suleskardveien - over mot Taumevatn er det fra gammelt av godt fiske. Og en god del plasser hvor det er fint å slå opp telt. I tillegg har STF hytte ved Taumevatn, Storevatn og Kringlevatn. Medlemskap i STF (dnt), gjelder som fiskekort i meste parten av heia. Det er en god grunn til grønnfargen - nedbør.... Og jeg tror det er mye smått etter hvert, men det har jeg ikke fått bekreftet for Taumevatn sin del.
    1 poeng
  23. Fyrer i gang en tråd hvor du kan ta et siste farvell med utstyr som har gått sin siste mil, bært sin siste kilo, eller ikke lenger klarer å stå imot en lett bris. Fortell gjerne historier om ting du har opplevd etter årevis med slit sammen med den gamle ryggsekken, de utgåtte skoa, eller hanskene som ikke lenger har håndflate. Legg gjerne ved et bilde og kanskje en liten tommel opp eller ned, alt ettersom du er fornøyd med produktet eller ei. Jeg startet pent med mine gamle innleggssåler som jeg fikk utdelt i sjøforsvaret i 2007. De er ikke spesiellt bra, men de har tatt meg igjennom rekruttskolen, og det fåtall øvelser man har i sjøforsvaret. Det har også tatt meg opp til toppen av Veslbreatinden og Hurrbreatinden i sterk kuling, samt ymse turer i skog og mark. Og spesielt behagelig var det aldri. Men jeg har nå alltid kommet fram, og nå er de kommet fram til søppelbøtta hvor de går rett til forbrenningsanlegget på Mortensrud for å bli til fjernvarme. Ådjø og farvell. Kjekkt å sjå deg. Nå blir det nye og bedre innleggssåler. Hurra for det!
    1 poeng
  24. Ser ikke på 4 mil som noen særegen lang avstand for nordnorge. Jeg går ofte minst 4 mil med telt, fiskestang og mat i en ryggsekk som gjerne bikker 30kg "kun" for å fiske når jeg sier "kun", så er det for at målet er ofte et fiskevann, men det blir mange opplevelser underveis har også inntrykk av at det er mange som gladelig går lange avstander med tung bør for å komme til gode og bortgjemte fiskevann. Jeg mener motorferdsel i utmark er en uting åkke som. Da med unntak av reindriftssamer og redningsaksjoner.
    1 poeng
  25. Jeg har en chihuahuahanne, som jeg kaller turchihuahua, han eeelsker å være med i skog og mark, og kommer seg frem overalt Skal få sin egen bittelille kløv, til ett par godbiter Og ei rottweilertispe, som er valp enda, men som storkoser seg ute på tur, og å få ligge i nærheten av bålet Når hun blir eldre skal hu få bære kløv, og trekke meg på ski
    1 poeng
  26. Disse skoene kjøpte jeg i fjor og de er helt fantastiske for meg i hvert fall. Så lette at det er en vits og på alle måter behagelige. Snøresystemet er helt topp og lettvindt, jeg kan bare anbefale på det varmeste!!! Det kan hende at jeg har en høyere modell, men de er i hvert fall temmelig like ellers. Når det gjelder å "bare la seg gå våt" er jeg langt på vei enig, men har ikke helt funnet ut hva jeg foretrekker på lengre turer med mange overnattinger i fjellet. Et av de viktigste ankepunktene for meg er at en kan bli frossen, og har en først blitt det taper en masse av turen. For folk med litt sarte føtter kan det dessuten gi ille gnagsår, men der er jeg heldig, selv om jeg klarte å dra på meg noen solide i vinter.
    1 poeng
  27. Jepp... Jeg gleder meg veldig mye til turen der om 3 uker og 2 dager. Vil tippe vannet du ser på webcamet har smelta da, men jeg skal ca. 250 meter høyere opp og et godt stykke lenger inn i fjellheimen... Så det er ikke sikkert det blir noe vits å dra med fiskestanga, kanskje er det bare smelta litt langs land. Får se!
    1 poeng
  28. Heisann! Jeg deltok i fjor og er påmeldt i år og, i turklassen. Går nok for merke, men vi får vente å se hvordan vær og føre er. TIps og triks jeg plukket med meg sist gang: 1. Definer på forhånd om dere skal gå hele natten eller om det skal soves. Det blir bare tull om dette ikke er bestemt, samt unødvendig mye ekstra vekt i sekken hvis det ikke soves. 2. Gjør dere opp en helt klar mening om hvor dere skal gå. Hvis dere vil klare merket må dere sammenlignet med 2012 i hvert fall bikke 700 poeng. Legg opp en løype på forhånd og hold dere til den. 3. Ha med to par sko og en haug med sokkepar. Du blir garantert våt på beina, tørt skift er en bonus for føttene og de mentale energilagrene når du står midt inne i skauen klokka tre på natten og ikke helt orker tanken på tre mil til mål. Jeg har et par til vei og et annet til sti/bushing, også for å avlaste føttene litt mot forskjellig underlag. 4. Pakk lett! Ha med mye mat og sukker/energi, men ikke ta med så mye drikke. Er massevis av bekker i marka så fremt det ikke blir en ekstremt tørr vår. 5. Ikke vent med å teipe beina http://marka24.no/om-marka24/arkiv-2012/fotokonkurranse-2012?showlist=2 ( se på bildet nederst til venstre, fra lag 334, slik går det når du ikke teiper (meg)) 5. Ha det gøy, prat med andre deltagere og gi jernet! 6. Ta fri fra jobb på mandag. Angåend lengde. Jeg er en dårlig trent familiefar som ikke får annen trenging enn sykling til og fra jobb (ca 5 km en vei). Vi gikk hele natten sist, og bikka ca 8 mil. Hvis dere er motivert for å kjøre på i 24 timer, og sånn passe godt trent, så bør ikke dere ha noe dårligere mål enn det
    1 poeng
  29. Blackbrrd: Det viktige er ikke om du får gå alene eller ikke. Heller ikke er det viktig å få folk vekk fra sofaen. Det viktige er hensyn til naturen, og i hvert fall når det gjelder Snøheim ligger den ekstremt ugunstig til for en av våre viktigste rensdyrstammer.
    1 poeng
  30. Ja, jeg vet at det finnes, men jeg tror ikke det er dette de fleste tenker på når de sier "superlim". Denne får du sikkert ikke kjøpt på Biltema eller hos Clas Ohlson.
    1 poeng
  31. Hvis du er langt ute i ødemarken kan jeg tenke meg at en vindsekk i sekken vil være det beste "førstehjelps middelet" du kan ha. Og be til gud om mobildekning, så er det bare å legge seg ned å spise sjokoladen sin mens man venter.
    1 poeng
  32. Deilig å se en sånn liste uten sutur, skalpell og halve felleskatalogen:-) Ikke drop enkeltmannspakken, men flytt den-den skal ligge i jakken (helst venstre brystlomme..); hvorfor? fordi da har du den med deg. Veier nada.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.