Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 16. jan. 2013 i alle områder

  1. I en annen tråd blir det diskutert om Spot 1 og Spot2 er seriøse produkter og brukbare i nød. En seriøs og viktig diskusjon. (For egen del har jeg hatt satellitt-telefon i noen år, og pga dekningsgraden til Globalstar, har jeg kjøpt ny Iridiumtelefon.) Men…. I mitt område har det dessverre skjedd en god del ulykker opp gjennom årene. Jeg kan huske opp mot 8-10 ulykker der noen har omkommet i friluftsrelaterte ulykker. Ikke i noe tilfelle kunne en Spot eller mobiltelefon ha hindret dødsfall. (Muligens med unntak av de 4 som omkom under snestorm ved Taumevatn. Slik forholdene var det døgnet, tror jeg egentlig heller ikke de hadde klart seg om de hadde hatt Spot eller telefon.) Gjennom mange år, kan jeg heller ikke komme på mer enn ett par tilfeller der en skadd person har blitt liggende ute i terrenget uten hjelp i noe tid. (Det ene tilfelle jeg kommer på, gjelder tyskeren som ødela seg nær en turistforeningshytte og hvor det tilfeldigvis (nok så ekstraordinært på den tiden) kom folk forbi som fikk varslet.) På bakgrunn av dette stiller jeg spørsmålet om det ikke blir litt ”feil fokus” å se på Spot eller telefon, eller for den saks skyld nødpeilesender. I begge tilfellen der Spot eller telefon muligens kunne ha hjulpet, var det vurderingsfeil eller overdreven tro på egne evner som var årsaken. Det vi trenger, etter min mening, er å fokusere på de reelt farlige situasjonene, og få mer kunnskap rundt disse. Dette gjelder spesielt for snøskred, kryssing av bekker/elver, og hvordan håndtere ekstremvær.
    2 poeng
  2. Jeg har tidligere vært på en del overnattingsturer alene, men da bare en natt. Jeg går mye dagsturer alene, men også mange kortere turer sammen med venner. Ettersom vennene mine her jeg bor nå har liten interesse av turer utover dagsturer og koslige hytteturer har jeg sakt at til sommern blir det ukestur (+/-) alene. Det er ingen som tviler på kunnskapen eller ferdighetene mine, men alle reagerer på at jeg skal gå alene i fjellet. Foreldrene er selvfølgelig på "tenk hvis det skjer noe". Den er forsåvidt grei, og noe som selvfølgelig bør tenkes gjennom. Men så kommer alle spørsmålene om hva jeg skal gjøre, om det ikke blir ensomt, skummelt og gud vet ikke hva. Samtidig kjenner vi alle sammen menn (litt eldre enn meg) som går turer alene og ingen reagerer på det. Hvorfor er det forskjell? Er det noe rart med ei jente som syns det er greit å gå alene? Har samfunnet innprenta i oss at jenter ikke skal være alene? Hva er forskjellen i at jeg går dagsturer alene og lever alene hjemme i leiligheta mi mot at jeg går alene tur på fjellet og sover i telt? Hvorfor er jeg hu asosiale skrulla (en kommentar jeg forøvrig er halvhumoristisk ment og jeg ikke tar meg nær av, jeg bare lurer på hvorfor) når jeg vil tilbringe en uke i naturen alene, mens det er helt naturlig at menn gjør det samme? Det er foresten veldig hyggelig med tur sammen med folk også altså, så ikke missforstå hehe
    1 poeng
  3. Gordon Setter. 4 år. Er med på tur hele året rundt. Glad i kløv.
    1 poeng
  4. Takk for det :-) Da gleder jeg meg maks... Klarer knapt vente til første kvelden på fjellet. Og ikke minst fyre i stormkjøkkenet. Men blir sikkert noen mnd til enda Men lovet min stesønn at vi skal "øvelse" campe litt utenfor i hagen om ikke så alt for lenge. Han er 6år, så han gleder seg masse
    1 poeng
  5. Alt friluftsutstyr kommer på tilbud innimellom. Hvis du følger litt med så finner du gode tilbud. 3000 for et godt telt som ikke skal brukes på vinteren er ingen problem.
    1 poeng
  6. Det teltet holder mer enn godt nok, til og med Bergensvær.. Jeg misunner dere nesten følelsen av mestring de første gangene. Visst finner man lettere og bedre telt, men til de første turene holder mer enn nok. Ingen vits i å investere stort før man finner ut om dette er noe man vil drive mye med. Dere kommer sikkert til å gjøre den samme tabben som de fleste av oss andre, og ha med alt for mye på første turen.. Følelsen av mestring og kontroll øker ganske raskt etter noen netter ute. Byfjellene rundt Bergen er fine steder å starte. God tur
    1 poeng
  7. Ingen grunn å beklage. Vi som har fasiten elsker disse spørsmålene.
    1 poeng
  8. Takk skal du ha, stemmer med mine erfaringer så langt. Har dog ikke prøvd det i kuling ennå, men det kommer vel. Er litt overrasket over hvor lite vind det tilsynelatende tåler, men noen ulemper følger vel med disse UL-produktene...
    1 poeng
  9. Det sitter i noe helt for jævlig, Torø. Det kan jeg bekrefte, etter nylig ha mista vår fantastiske familiehund og turhund, som var med meg på utallige turer. Mer trofast turhund har jeg vanskelig for å se for meg akkurat nå. Hun omkom nyttårsaften, kun seks år gammel. Hjertet stanset to minutter etter at de første rakettene begynte å smelle. Vi kan spekulere oss forderva på hvorfor det skjedde, men det vil aldri bringe henne tilbake. Det skjedde rett foran øynene på hele familien, noe som forsterket det tragiske noe voldsomt.. Hun ligger nå begravd på eiendommen, hvilende på sitt faste teppe, med en velfylt matskål, og med et bilde og en gravlykt som lyser opp den siste hvileplassen hennes. Nyttårsaften 2012/2013 vil for alltid stå som en av de svarteste dagene jeg har opplevd. Man blir så knytta til de dyrene.
    1 poeng
  10. Har selv problemer med ekstrem svetting. Ved temperaturer ned til nærmere -20 bruker jeg kun ullnetting og og yttertøy av microfiber. Ved stopp trekker jeg noe varmere utenpå. Dette fungere meget bra. Skalltøy er kun for regn og ekstremvær for min del.
    1 poeng
  11. Hvis du roter rundt på forumet her så vil du finne en helt masse om telt. Når du så har funnet en helt masse, så må du tenke på hva du skal bruke teltet til, og hvor mye. Telt er relativt dyrt, ihvertfall hvis du skal ha "top of the top" merke (EKs Hilleberg). Norske Helsport og Nanok er gode telt, men relativt tunge. Sveitsiske Exped stiller i samme klasse, men til en litt lavere pris. Finnes masse lette amerikanske telt og, men disse har i mange tilfeller som fellesnevner at innertelt settes opp først før du trekker ytterteltet/regnbeslaget over - med de konsekvenser det kan få her i Norge / våte Bergen.... 4,7 kg som ditt telt er er relativt tungt for et telt, i hvert fall hvis du ikke har et typisk vintertelt laget for norske vinterfjellforhold. For tre-sesongs bruk og to personer finnes det nok av telt rundt 3-kg-merke. Det beste er å sette opp en rekke kriterier for hva du vil ha i et telt, etter at du har prøvd det du har nå, for så å se hva du kan få. eks: innehøyde, liggelengde, antall personer, vekt, antall sesonger, pris, osv osv. Om det teltet du har kjøpt er stort og tungt, så tror jeg nok at du og madammen likevel fint vil kunne bruke dette nå i starten. Til den prisen er det en fin inngangsbillett. Så finner dere selv ut hva dere vil ha. Men et godt råd: Er du i en butikk og får et godt råd om så eller så telt, sjekk med forumet før du kjøper det, kan være mange her inne med mere erfaring enn en selger som kun skal ha provisjonen ved salget... God tur!
    1 poeng
  12. Det var jo billig og fungerer jo ganske sikkert helt fint en stund, men det var jo ganske så stort og tungt for bare to personer da. Enda mer så hvis du er alene.
    1 poeng
  13. Er kanskje verdt å nevne Tarptent Hogback også? Kanskje ikke noe vintertelt akkurat men her er det ihvertfall masse plass, god lufting og vekta er jo ikke til å klage på. Merk at på nyere modeller så går teltet nærmere bakken enn det som vises på bildene.
    1 poeng
  14. Heisann folkens! Tenkte jeg skulle dele en litt morsom hendelse med dere. Er litt sliten/lat i skrivende stund så siterer bare statusen min fra facebook og legger ved en link til nrk. "Ankommet trønderbyen etter en rimelig fantastisk ukes-tur i Trollheimen med sol og skyfri himmel alle dagene. Spent på hvordan turen sluttet? Satt opp teltet på snaufjellet med spisse tinder i alle retninger i 4 tiden idag, la meg i teltet og forberedte meg på en kald natt i minus 25-30. Plutselig hører jeg et helikopter som flyr lavt over meg, stikker så hodet ut av teltduken og like etterpå lander helikopteret før jeg omtrent rekker å trekke konklusjonen om at det er meg de leter etter. Iløpet av få minutter er hele plassen forvandlet til det som kan ligne en krigssone med snø flagrende i alle retninger og ut kommer en fyr løpende bort til meg og spør om det er jeg som er Magnus og om alt står bra til. "Joda går bare bra det, men er jo litt kaldt da så når dere først er her; kan ikke sitte på ned til bilen igjen?" Så den siste mila av turen ble i et helikopter på mannskap med 5. Landet trygt ved bilen der politiet ventet som kunne fortelle meg at røde kors også hadde vært ute med snøskuter tidligere på dagen for å lete. Konklusjon: Ikke send melding til en bekymret mor om at du har blitt syk for så å ikke gi en lyd fra deg iløpet av 4 dager etterpå pga. null dekning. Da blir de hjemme bekymret. Men takk for omtanken, bedre med en redningsaksjon for mye enn en for lite som politiet sa. Imponerende å se hvor stort hjelpeapparat som virkelig trår til når det værste fryktes. Kom vist på radioen også. Dette kommer jeg til å leve lenge på " Link til nrk sine nettsider: http://www.nrk.no/ny...elag/1.10871154 Et kjapt søk i google viste at saken har havnet på flere andre nettaviser. Så fikk jeg flydd helikopter også da! Nå kommer vel kritikken haglende inn her Det er faktisk helt utrolig hvor dårlig dekning det er i Trollheimen, selv oppe i høyden. Ps: Det står i noen nettaviser at jeg ringte min far, noe som ikke stemmer. Jeg fikk aldri ringt men greide etter nesten en times leting etter signaler på nærmeste vann ved Jøldalshytta å få sendt avgårde en melding før signalet forsvant og var håpløst å "innhente" igjen.
    1 poeng
  15. Føler med deg, Torø. Vår fyllte fire år i går, men rett som det er tenker jeg på dagen som kommer - med gru! Tror desverre dette blir min siste, for de dagene der orker jeg rett og slett ikke flere av. Men det har jeg også sagt før. Det er verdt å tenke over at dagene med glede er flere enn dagene med sorg. Lykke til videre, med eller uten hund.
    1 poeng
  16. Jeg er utstyrsfreek og har aldri før vert så mye på tur som etter at jeg fikk meg storsekk og brukerkonto på fjellforum! Nå bor jeg i en fjellbygd sammen med en alaska malamute og diskuterer gjerne hvilke telt som passer best for 2 personer på en lett sommertur med innslag av høyfjellsvær og trangen til god komfort! God tur!
    1 poeng
  17. Jeg innrømmer det. Jeg har to hobbyer: tur og turutstyr.
    1 poeng
  18. Så den nylig jeg også, og tenkte å kjøpe en ila uka. Ser veldig lett og tidsbesparende ut - Men det er uansett greit å kunne basic bre-redning fra før tror jeg..
    1 poeng
  19. Jeg går mye aleine i fjellet, og tar derfor aldri unødvendige sjanser. Tenker på hva skjer hvis jeg gjør sånn osv. Men kunnskap om det du har med deg er vell så viktig. Hvis du ikke vet hvordan du skal bruke utstyret, kan det like gjerne bli hjemme, da har det ingen nytte. Forsiktighet og en smule forutseenhet, er gode ting å ta med seg.
    1 poeng
  20. Mitt viktigste råd og påminnelse for meg selv: Gå defensivt. Dette er alfa og omega for meg. Deretter: Gamble aldri med utstyret. Ta aldri en sjanse. Stopp marsjen i tide og etabler leir, selv om du bare har en time til å gå.
    1 poeng
  21. Fant tre andre bøker på ordflyt.no av ingstad så da har jeg frem til våren
    1 poeng
  22. Den beste strategien for å hindre ulykker har å gjøre med mental innstilling. Det betyr å ha ydmykhet for forholdene i fjellet, et realistisk forhold til egne ferdigheter og krefter, observere omgivelsene og værskifter og ikke minst observere seg selv. Alt fra gnagsår til kalde partier på kroppen eller lavt energinivå. Når man begynner å "gå på viljen", skal man være ekstra oppmerksom, for da presser man grensene. Da er det vanskeligere å være objektiv. Stoppe og sette telt, eller returnere i tide. Legge forholdene til rette for å ha god tid, ved feks å avtale retur med god margin, og ved å beregne nok mat og brensel. Ikke forkusere for mye på hvor langt man skal gå pr dag. Når fortvilelsen kommer, snu seg fra vinden og puste dypt med "hele kroppen", holde kodet kaldt. På korte turer ha med dobbel mat og brenselmengde, på lengre turer, en god margin. Og selvfølgelig riktig utstyr, som man kan bruke.
    1 poeng
  23. Jeg er enig i at det nok går over styr for noen, og jeg er veldig for det enkle, avslappede friluftslivet. Uansett hva slags klær og utstyr man har så blir turen stort sett en fin opplevelse uansett så lenge man ikke skal på ekspedisjoner. Og det er jo opplevelsene som er det viktige her! Samtidig har jeg, som nok mange andre, en viss interesse for å lese om ulike typer klær og utstyr og sjekke dette litt ut i butikkene, og gjerne diskutere og høre andres erfaringer. Det tror jeg skyldes at det er litt gøy å ha ordentlig utstyr som fungerer bra når man skal på tur, og det å lese om ulike typer utstyr blir nok for mange en liten del av hobbyen. Ser ikke noe galt i det. Men det viktigste for meg er det økonomiske. Ting som skallbekledning, yttertøy generelt, fjellstøvler, ryggsekk, telt, brennere og slikt er alt i fra dyrt til svindyrt. Jeg har bare råd til én storsekk, ett sett skallbekledning, ett telt osv. Da blir det viktig å sjekke det grundig ut på forhånd så man ikke ender opp med å få lav verdi for pengene man bruker, synes nå jeg. Når jeg først kjøper ett telt, en storsekk eller en gore-tex jakke har jeg ikke økonomi til å kjøpe noe annet et halvt år etterpå fordi det jeg først kjøpte ikke holdt mål. Allikevel vil jeg si at jeg tror det meste som selges i dag av anerkjente produsenter er av god kvalitet, så kanskje det handler mer om å føle seg trygg på at man gjør et godt kjøp...
    1 poeng
  24. Bomullanorakken er underlagt akkurat dei same fysiske lovene som mebranplagga. Eg har til dags dato aldri opplevd at bumullsjakka ikkje er våt på ryggen etter ein skitur med ryggsekk på. Kondenseringa skjer på nøyaktig same måte som på membranplagg. Forskjellen er at bomull slepp litt meir av fuktigheita gjennom stoffet, men mykje av fuktigheita sett seg også i stoffet som derfor tar lengre tid å tørke enn plaststoff. God utlufting oppnår ein i stor grad ved å åpne glidelåsar i membranjakka. Men med vind og snødrev, kan det bli vel mykje fuktigheit innanfor dersom glidelåsane er åpne, så då må ein tette att. I kald vind, er derimot bembranjakker merkbart meir vindtett enn bomullanorakken.
    1 poeng
  25. Jeg ville også vurdert Tarptents Scarp 1. Her et grundig erfaringsrapport skrevet av en engelsk blogger: http://blogpackinglight.wordpress.com/2013/01/04/tarptent-scarp-1-long-term-review/
    1 poeng
  26. Jeg vil ihvertfall anbefale å pakke så lett man kan, uten at det ut over sikkerhet eller nevneverdig komfort. En ukestur på sommeren bør man klare med ganske lett sekk, og det man ikke har bruk for bør ligge hjemme.
    1 poeng
  27. Nå har vi sport av her! For trådsarter "Imp", en kvinne på 160cm, vil 43kg være ekstremt ekstremt. Ville tippe at en maksvekt på rundt 20kg vil være fornuftig (for en kvinne i sin beste alder). Da blir Bergans alpinist Lady (100L, 4,0kg) overkill. Hvorfor skal sekken veie 20% av hele børen, når det er helt unødvendig. Det finnes masser av sekker som takler rundt 20kg med en egenvekt på rundt 2,0-2,5kg. Jeg mener 70L bør være en fornuftig størrelse for Imp, da målet er ukesturer, og hun har et relativt stort telt. Her kommer noen forslag: Osprey ketrel 68L veier 1,8kg Billig også http://www.outnorth.no/no-osprey/kestrel-68.php Osprey Ariel 75L veier 2,2kg Rundt 2000,- ferdig fortolla inn i Norge http://www.amazon.com/Osprey-Womens-Ariel-Daypack-Salsa/dp/B002N4W0VS/ref=sr_1_12?s=sporting-goods&ie=UTF8&qid=1357337124&sr=1-12&keywords=osprey+backpack Gregory Deva 70L veier 2,6kg Selv bruker jeg Osprey Exos 58L til mine turer på mellom 7-9 dager. Denne veier kun 1,1kg, men takler helt fint vekter opp til 16-17kg. Når jeg trenger mer plass og bærer opp mot 20kg, bruker jeg Osprey Aether 85L, som er herreversjonen av Osprey Ariel Inntil for et år siden gikk jeg også med tung sekk på 30kg+ ved turstart. Jeg klarte det, men kan ikke si at jeg nøt turen. Før gikk jeg alltid korteste vei mellom to punkter. Nå tar jeg meg gjerne avstikkere til småvann og topper og andre steder som ser spennende ut. Jeg opplever rett og slett mye mer av fjellet nå! At lett eller ultralett utstyr skal være så dyrt er forøvrig bare en myte. Jeg solgte mit tunge utstyr, og for pengene jeg satt igjen med kunne jeg kjøpe mesteparten av det lettere utstyret jeg hadde behov for.
    1 poeng
  28. 43 kg ja. Altså, jeg mener at man burde pakke adskillig lettere enn dette hvis man skal på tur. Jeg hadde holdt meg hjemme hvis jeg hadde fått en sekk på 43 kg. Dette hører til ekstremtilfellene, og det er ingen grunn til at trådstarter skal velge en sekk på 130 liter. Helt seriøst mener jeg at dette blir helt feil å anbefale..
    1 poeng
  29. Om man har vært endel på tur, så vet man gjerne slike ting. Men når man ikke er så erfaren?? Hvor lærte du det? Spurte du noen, eller fikk det fortalt, eller er det en medfødt kunnskap hos deg? Hadde vært hyggelig om du ikke sier noe om du ikke har noe konstruktivt å bidra med, ta vel i mot nybegynnere også istedet for å være en kjiping.
    1 poeng
  30. Jeg har tenkt litt på denne tråden i det siste, og lagt merke til at det jeg får mest spørsmål om faktisk er dyr. Det forundrer meg litt, for jeg anser virkelig ikke det å bli angrepet av et eller annet firbent som den største risikoen på tur.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.