Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 17. nov. 2012 i alle områder

  1. Nei, for det er jo der tragedien ligger, i det at skadene på naturen er irreversible og uopprettelige.
    2 poeng
  2. Ola Borten Moe er en dreven politiker, og det er jobben hans å tale småbønder og grunneieres sak. For Borten Moe er det en energipolitisk karrierevei å sørge for at hans velgere tjener penger på å gjøre uopprettelig skade på vår felles naturarv.
    2 poeng
  3. Vi fulgte østsiden. Holdt oss nært land hele turen, men noen steder vart det til at vi krysset, der kunne det være ca en km i avstand, vi padlet da stort sett på natten, siden det oftere er stille da. Hvordan er det å padle langs øyrekka midt på Enare da? Finere enn å padle langs land? Må bare si en gang til at de nordøstre delene av Enare er helt nydelige, må tilbake dit om ikke så alt for lenge! Sitter å skriver turraporter fra Enare - Munkelva turen og de andre områdene vi opplevde i sommer. Skal være feridig om ikke så veldig lenge.
    2 poeng
  4. Støtter helt klart at man må være forsiktig i forhold til vind på Enare. Den kommer fort og kraftig! Erfarte dette vi også. Hold deg nært land, følg med på himmelen og tretoppene så går det bra.
    2 poeng
  5. Dette er fine områder å padle kano i. Jeg har en del erfaring fra området. I 2003 padlet Cecilie, bikkjene og jeg fra Troms til Kirkenes. Denne siste delen av etappen gikk fra Ivalo til Kirkenes. Fra Inari til Kirkenes har jeg gått på ski. Så jeg kjenner ruta. Jeg har også padlet både Munkelva og Neidenelva. Først vil jeg få lov å tipse om at rutevalg kan tas også utenom elvene. Cecilie og jeg valgte å padle over grensefjellet Rajapaa øst for Munkelva. Så kom vi ut til Kirkenes over Langvannet (Sandneslangvannet). På samme måte kan du velge ruter lenger sør. F.eks: Går det fint an å forflytte kano via Nammijarvi til de store vannene i øvre - pasvik nasjonalpark. Mulighetene er veldig store i dette området. Men en ting: vær forsiktig på Inari. Plutselig blåser den opp og blir skikkelig stygg. Cec og jeg erfarte det og var langt utpå da vi beveget oss opp og ned i bølgedalene. Heldigvis klarte vi å berge oss i land på ei øy og blei der noen dager....
    2 poeng
  6. Det skulle ikke være noe problem med å sette et T-sys under boksen hvis det er minusgrader. Det skal en del varme til før en slik boks eksploderer. Før den eventuelt eksploderer så vil bunnen bule ut med et lite smell. Da blir volumet ganske mye større og det går enda en stund før boksen eksploderer. Er ikke sikker på om et T-lys gir nok varme til å sprenge en boks hvor gassen brenner på primusen. Boksen selv produserer en del kulde etter hvert som trykket synker og hvis det i tillegg er minusgrader i luften så tviler jeg på at et lite T-lys er nok til at det blir farlig. Så lenge du kan ta på boksen uten at den kjennes for varm så er det ingen fare. Jeg har vert i situasjoner på sommeren hvor det har vert så kaldt, på grunn av høyden, at jeg har fått problemer med gassen. Da satte jeg boksen på brenneren til trykket var passe og så satte jeg kjelen tilbake. du må sitte og bytte mellom kjele og boks hvis dette skal virke. Varmen holder ikke lenge, for etter hvert som trykket i boksen synker så blir jo boksen kald på grunn av trykkfallet. Men det finnes jo gassbrennere hvor gassrøret går over brenneren og varmer opp gassen før den brennes. F.eks. denne: http://komplettfriti...assbrenner-gb74 Da kan du bare holde boksen opp ned og tømme gassen ut. Noen av oss her på forumet har sikkert vert igjennom sikkerhetskursene, med jevnlige repetisjonskurs, som må til for å få jobbe på en plattform i Nordsjøen, og i disse kursene inngår, i tillegg til førstehjelp, pugging av sikkerhetsregler og helikoptervelt i vann, en god del brannsikkerhet med praktiske øvelser. Brann i gass og brennbare væsker er faktisk ikke så skremmende som det ser ut på amerikanske action filmer og det er ikke så lett å få til en eksplosjon som det kan se ut. Skulle du f.eks. få lekkasje på en slange fra en gassboks så er det bare en fordel om gassen tar fyr. Da får du en tynn fin flamme som du faktisk har ganske god kontroll på, i motsetning til hvis gassen får spre seg ukontrollert i teltet eller snøhula. Da kan den eksplodere når blandingen med luft blir riktig og resultatet er en katastrofe. En flamme som brenner vil aldri krype inn i beholderen, ikke en gang om du setter en fyrstikk ned i åpningen på en full bensinkanne. En tom bensintank eller kanne er mye farligere.
    2 poeng
  7. Jeg er stor fan av Lars Monsen, har lest samtlige bøker av ham og sett Canada på tvers et tosifret antall ganger. Likevel sitter jeg med miksede følelser etter å ha sett han på Lindmo og fått med meg noe av etterspillet. Besserwissermentalitet skal jeg holde meg langt unna. Nettopp fordi det er, slik flere her nevner, mye vi enda ikke vet ifht borreliose og nye tester/behandlingsmuligheter vil forhåpentligvis komme i fremtiden. Jeg er helt enig med Trine Reins respons til kritikerne; man bør med selvsyn ha undersøkt pasienten før man uttaler seg bastant om diagnosen. Min bekymring som lege, og som Aavitsland og Ljøstad påpeker, bør likevel vies oppmerksomhet. Vi har her en mann ved Norsk borreliosesenter, Rolf Luneng, som benytter en høyst uspesifikk men meget sensitiv test for å påvise borrelia. (i.e. den er nokså ofte positiv, uavhengig av borreliose). Det som ikke kommer frem i media er Lunengs hasardiøse omgang rundt pasientbehandling, og han har tidligere fått advarsel fra helsetilsynet. Det er en grunn til at man har evidensbasert medisin, og det er ikke for å fostre forståsegpåere slik mange liker å si. Om vi skal behandle tusenvis av menneskers uspesifikke leddsmerter med antibiotika, hva slags konsekvenser vil dette ha? Foruten direkte bivirkninger av behandlingen vil dette bidra sterkt til resistensutvikling (Norge er et av få land igjen i Europa hvor antibiotikaen penicillin er førstevalg ved halsbetennelse). Dette vil igjen medføre økt morbiditet rundt andre sykdommer, slik som lungebetennelse og sårinfeksjoner, fordi vi vil ha mer motstandsdyktige bakterier. Jeg mener at testene til Norsk borreliose senter ikke er sikre nok til at vi kan pøse på med antibiotika. Det er økt oppmerksomhet rundt sykdommen nå, hvilket er bra! I fremtiden vil vi forhåpentligvis sitte på flere ressurser i påvisning og behandling av borrelia. Jeg mener fokus også i stor grad bør rettes mot forebyggende tiltak, slik som økt beskatting av hjortestamme og økt innsats i å begrense gjengroing av kulturlandskap. Lars Monsen ble bedre etter han begynte med antibiotika. Men er vi sikre på at det er antibiotikaen som virker her? Hva om han har hatt en reaktiv artritt av annen årsak som nå er i retur? Cause and effect er lett å se seg blind på, og jeg hadde med stor sannsynlighet vært av samme oppfatning som Monsen hadde jeg blitt rammet av dette. Han er uansett heldigvis på bedringens vei, og jeg gledet meg stort da jeg hørte han er på gang med ny serie! Få kjente personer har vel bidratt mer til positiv folkehelse i Norge enn nettopp Lars Monsen (mye mer enn NOEN leger jeg vet om). Vi er vel alle enige i det Lindmo sa; "Norge trenger at Monsen er ute på tur!".
    2 poeng
  8. No er det jo ikkje så rart at land som for eksempel Danmark eller Nederland satsar på vindkraft, potensialet for vasskraft er ikkje akkurat så stort det for å sei det mildt. Midt oppi denne debatten om kraft , kvar har det blitt av bølgekraftverka som det var ein del snakk om for ei tid sidan? Er det og ulønnsom kraft som må subsidierast for i det heile tatt å kunne byggast ut? Eller forsking på thorum som energikjelde som spesiellt Frp var opptatt av for nokre års sidan?
    1 poeng
  9. Eg ville aldri brukt spritbrennar inne i telt. Er ein uforsiktig og skumpar borti brennaren, skvett det brennande sprit utover. Med tanke på at flammene er nesten usynleg, er det heller ikkje lett å oppdage problemet med ein gong. Effekten er også veldig låg, så snøsmelting tar veldig lang tid.
    1 poeng
  10. Korrigert svar. Selv om jeg misforsto, det med de 2,5 km, så er det bare tull å skrive slikt. Å antyde at turgåere er sikre, hvis de er 2,5 km, fra alle veger, er lite relevant diskusjon og skaper i værste fall falsk trygghet. Poenget var, om det jaktes i helgene! Og det gjør det, i hele Lier og nabokommunene. Du fortjener ikke flere svar. Dette blir for dumt!
    1 poeng
  11. Fulgte dere øyrekka midt på Inari? eller fulgte dere austsida?
    1 poeng
  12. Tyin 5-season er ein god og solid pose, men som andre har nevnt er isolajon mot bakken avgjerandes. Eg har nett kjøpt ein formsydd dunpose frå Roberts.pl, comf. temp. på 24 blå ifølge EN. Ville ha ein dunpose for lavare vekt og for kompresjonens del. Spent på å prøva den i vinter.
    1 poeng
  13. Hei. Det blir noe bæring i Munkelva, særlig om du ikke er dristig nok til å padle over det villeste strykene. Så har du jo Munkelvsfossen som kan være grei og bære forbi. Dessuten vil du få noen bæringer før du kommer til Munkelva, kommer litt ann på hvilken rute du velger. Vi startet i Ivalo padlet over Enare og til Munkelva via Kyyneljaervi og Suolisjavri. Den ruten skal være lettere enn "Monsen" ruta, men det ble en del slit når vi forlot de store vanna. Men tar du deg god tid og pakker litt fornuftig går det nok bra. Er et helt fantastisk område så det er bare å glede seg. Om du er bekymret for om ryggen ikke vil holde, hva med å kun padle de nordøstre delene av Enare? helt nydelig område og mye natur å kose seg med:) så slipper du å bære noe som helst;) mulighetene er mange!
    1 poeng
  14. Jeg padlet den samme typen ned munkelva, det passet utmerket. Burde pakke sånn at det går raskt å laste inn og ut, ettersom det er en del korte bæringer. Det er noen fosser og stryk i elva som man må gå rundt, og som ikke nødvendigvis er så lette å se på kart. Spesielt en som det gjelder å passe seg for, nokså høyt oppe i elva. Er ikke verre enn å spisse ørene i ny og ne, men det kan være greit å vite om.
    1 poeng
  15. Hvis du klarer å posjonere bæringen opp i fornuftige mengder kan jo det gå bra. Vi var tre stk og måtte gå to turer for å få med oss alt med en kano og en liten kajakk. Selv fikk jeg føling med en gammel ryggskade etter baksing med kanoen... Ally er jo mye lettere enn den vi brukte da. Bør pakke alt utstyr i gode bærbare pakksekker som flyter og kan knytes fast i kanoen. De jeg var på tur med hadde noe i vanlig sekk og noe i litt billige små stappfulle pakkposer...med alt for mye i og derfor ikke tett. Resulterte i mye ekstra arbeid... mitt utstyr var heldigvis pakket godt og tett.
    1 poeng
  16. Hehe! Som å høre en gjennomsnittlig hippie som tror at å kle igjen norsk natur med vindkraftverk fører med seg verdens frelse. Har du tatt en titt på hvordan vindturbiner produseres, hva som er "miljøregnskapet" ved produksjon av èn enkelt vindturbin, monteringen av denne, fraktlogistikken til kraftverksområdet og ikke minst de naturskader som kreves for etableringen av et enkelt landbasert vindkraftverk (da inkludert veger, oppstillingsplasser, betongfundamenteringer, kraftlinjer, transformatorer...) ? Tror ikke det. Vindkraft i Norge er det mest bortkasta, opphausa og meningsløse såkalte "miljøprosjektet" som er å finne. I et land som bugner over av vannkraft (en langt mer effektiv og stabil kraftkilde), skal vi i tillegg nå sprenge oss innover fjellviddene for å rasere enorme arealer av norsk natur til fordel for en ustabil og svindyr subsidiert liten mengde energi vi ikke trenger? Jeg klarer ikke å forstå de som støtter denne tankegangen. De er nok så hjernevasket av sosialistisk propaganda at de ikke vet sitt eget beste. Jeg gråter når jeg ser vindkraftverk bygges. Det er den største tabben norske politikere har begått på noen sinne hva gjelder energiplanlegging. NRK Brennpunkt har dokumentert fadesen på en god måte. http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11000912/25-09-2012 Og til slutt litt begrepsavklaring: VINDMØLLE VINDTURBINER
    1 poeng
  17. Jeg føler som sagt at jeg må gi noe tilbake til fjellforum for all hjelpen. Tirsdag 21. November skal jeg holde et foredrag i Oslo. Det er selvfølgelig gratis for dere, det er mellom 20 og 30 ledige plasser igjen så det er første mann til mølla! Hvis du er interissert så send meg en mail på [email protected] så får du vite sted og klokkeslett.
    1 poeng
  18. Den plassen du snakker om sør for Midvann heter antakelighvis Slarken, Og Krokvann heter muligens Krossvann. Jeg har vært der ved 4 anledninger ila 2012 og tatt opp et betydelig antall ørretter i str 250-500g. Her er det morsomt å fiske!! Jørund V. er oppvokst her og er en trivelig og ikke minst svært kunnskapsrik kar. Stemmer i Kikuts råd!
    1 poeng
  19. Da skal det kjøpes så fort som mulig. Takker så mye for hjelpen, og takk for en fin bok. Den har inspirert meg og min kjæreste til å utforske nordkalotten! Etter å ha vært der i noen måneder i sommer drømmer vi allerede om å vende tilbake!
    1 poeng
  20. Alle har lov til å gå hvor de vil, også utenom stier, selv om det er jakt! Jegerne har ansvar for å ta alle nødvendige sikkerhetshensyn. Det er særdeles sjeldent turgåere blir skade (dvs skutt på) i forbindelse med jakt. Men hvis du ferdes i et område hvor noen driver jakt, kan du jo ta hensyn til det på mange måter: Kle deg slik at du synes godt. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men kan gjøre at du føler deg tryggere. Jegerne setter sikkert pris på å ha god oversikt over hvor du befinner deg, også. Snakke med jegere/ jaktleder. Det er vel først og fremst ved elgjakt og jakt på andre hjortedyr at dette har noe for seg. For jegerne er det greit å vite hvor du har tenkt deg, slik at de kan tilpasse sine planer ut fra det. Og for deg er det kanskje greit å ta hensyn til deres planer, slik at du ikke ødelegger for dem? Hvis noen posterer eller driver drivjakt i en del av terrenget er det vel strengt tatt ikke forbudt å gå der, men det er jo dårlig folkeskikk og ødelegge for andre. Stemninga er ikke på topp i elgjaktlaget mitt når det kommer turgåere, men såpass mener jeg vi må tåle nå vi jakter ved populære turområder Ved småviltjakt tror jeg det er minimalt behov for at turgåere tar hensyn til jegere. (Selvfølgelig med noen unntak: Irriterende hvis noen camper rett ved der du posterer på gås osv.) Jakttider finner du her: http://www.lovdata.no/ltavd1/filer/sf-20120301-0190.html men grunneiere kan jo ha begrensinger i tillegg til dette. Se også hva som står i forskrift for utvidet jakttid i Oslomarka: "Det forutsettes at jakta utøves på en måte som ikke hindrer andre former for bruk av utmarka og at det ikke jaktes lørdager og søndager." http://www.lovdata.n...20921-0902.html
    1 poeng
  21. Jeg og min kjære padlet fra Ivalo, over Enare og ned munk elva. Flott tur som vi brukte fire uker på. Det var god tid. Om du vil ha noen tips ang. Rute og lignende er det bare å sende en pm.
    1 poeng
  22. Farlig og farlig. Ett ekorn holdt på å gi meg hjertestans for snart 20 år siden, da det hoppet ned på telt taket mitt og begynte å løpe rundt på det sånn ca. kl. 0400 på morran. Og så holdt jeg på å irritere på meg høyt blodtrykk sekundene etter da jeg forsøkte å jage det vekk for å få sove videre, og ekornet ikke tok hintet. Så en viss risiko er det jo...
    1 poeng
  23. Under åpen himmel Det er eldstejenta som foreslår det: Sesongens siste båltur. La presenningen og teltet bli igjen hjemme og sove under åpen himmel, før myggen og knotten inntar skogen. Hvilken far kan si nei til slikt? Det blir sent før vi kommer oss avgårde. Igjen. Men det er vi likeglade med. Det er fredag, det er slutten på uka og det er deilig vær. Det er tre glade vandrere som tar fatt på en liten gåtur gjennom vårskogen i den begynnende skumringen, med rugda flyvende fram og tilbake over tretoppene mot den stadig mørkere himmelen. Den lille barnålstien leder oss gjennom nærskogen, tar oss ned den bratte bakken mot skiløypa og geleider oss over den lille broen. Så tar vi farvel med stien, går inn i natten mellom ranke furustammer og over lyng og lav. Følelsen av å sitte ved et bål som døtrene dine har laget, nesten helt selv, se gleden over ansvaret gløde om kapp med tyriveden. Å legge seg i soveposen og la øynene finne hvile i nattehimmelen over, høre den lette pusten fra barna som sover ved siden av. Det blir kaldt denne natten, men det legger vi først merke til når vi finner litt rim på sekken neste morgen og ser på termometeret – tre streker ned på den blå skalaen. Jentene fyrer opp et morgenbål, og det er vanskelig og si hva som varmer meg mest, jentenes glede ved å være ute, bålet eller sola, som også vil være med. Vi har ingen hast med å gå hjem igjen, én sitter ved bekken og hører på vannet, med tanker som vandrer til sommerens badeturer, en annen går på oppdagelse, snart ved leiren, snart på den andre siden av bekkekløften, høyt der oppe i den åpne furuskogen. Det er vemodig og fint på en gang. Sesongens siste båltur. Stikk gjerne innom bloggen http://villmarkarundthjornet.com for flere bilder, turfilmer og mange andre turrapporter – med og uten barn. Turhilsen Mikkel
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.