Gå til innhold
  • Bli medlem

I det legendariske pudderriket Glacier National Park


Þróndeimr

Toppturene jeg har hatt hjemme i Norge i desember har ofte vært forbundet med kulde, mye vind, mye stein og lite snø. Jeg tok turen til Rogers Pass som ligger 6-7 timer inn fra vestkysten i Britisk Columbia, Canada for å se om jeg fant noe snø der.

Rogers Pass og Glacier National Park har ett legendarisk rykte på seg når det kommer til puddersnø. Målestasjoner her måler Canada's høyeste gjennomsnittlige snømengde, kan nevne Fidelity Mountain med sine 14m med snø hvert år.

Har lest diverse artikler om Rogers Pass i noen år nå så når jeg endelig er i området lar jeg ikke ett værvindu gå forby. En snøbyge hadde lagt ned 80cm nysnø på fredag og lørdag og dermed gikk også snøskredfaren opp til faregrad 4, noe jeg ikke ønsker meg uansett hvor bra snøen er. å stå i. En kaldfront fra nordøst kom inn på mandag slik at faregraden skulle gå ned til 2 på tirsdag. Planen min ble deretter; å kjøre til Rogers Pass på mandag og gå de åtte kilometerne inn til Asulkan Cabin seint på dagen for å stå på ski tirsdag og onsdag.

Booket ei seng i Asulkan Cabin via Alpine Club of Canada før jeg dro avsted. På veiene fra Canmore gikk det sakte mens kaldfronten kom inn over Canadian Rockies og temperaturen sank 20c i løpet av dagen. Veien saltes ikke her, de strøes. Fint bortsett fra at grusen flyr av med en gang når fartsgrensen er 100km/h og nesten halvparten av trafikken er semitrailere. Varmen fra trafikken gjør hovedveien speilblank, og her er det ikke krav om vinterdekk. Kom meg endelig til Rogers Pass som ligger på 1300m. Her lå det rundt 60cm snø, mens målestasjonen på 1900m viste 170cm snø. Jeg håpet det gikk spor opp til hytta!

På tur opp Asulkan Valley på kvelden
6kAK2Vg.jpg

Jeg gikk fra parkeringsplassen kl 16.00, litt før mørket satte inn. Turen opp til hytta er på ca 8km vinterstid med en stigning på 900 høydemetre. Mesteparten av stigninga kommer helt på slutten da de fem første kilometrene er relativt flat med noe småkuppert opp og nedstigninger, noe som forøvrig var veldig surt på returen to dager seinere. Temperaturen lå på ca -10c, helt perfekt da jeg holdt ett greit tempo i mørket. Spor gikk det, men de fleste av sporene gikk av før jeg kom inn til hvor dalen tar slutt. Dalens sluttpunkt har fått navnet "Mousetrap" (Musefellen) da massive snøras fra opptil fem fjell og dalsider ender opp her. Så det er ønskelig om man passerer området raskest mulig om rasfaren og snømengden er høy.

I Mousetrap delte sporene seg, ingen av de gikk helt hvor kartet viste at sommerruta eller vinterruta skulle gå. Etter litt vurdering av sannsynlighet tok jeg sporet som gikk opp mot sørvest, men jeg mistenkte i starten at dette var ruta opp til Sapphire Col, ett godt stykke unna hytta. Men sporene gikk etter hvert tilbake til tresonen hvor den skulle gå og kl 19.30 var jeg oppe ved hytta, endel raskere enn antatt da turen opp var beskrevet å ta 4-6 timer på vinteren.

Det var lys i hytta, så jeg var spent på hvilket folk som møtte meg da jeg åpnet døra. Mens jeg tok av meg skia så jeg at folk visket bort dugg i vinduet av nysgjerrighet på hva slags skapning som vandret der ute i mørket. Jeg åpnet døra og der satt det ni Japanere rundt bordet, helt stille, delvis i sjokk over at jeg kom så seint. Han ene, guiden av den japanske gruppa spurte om alt sto vel til, han mistenkte at noe var alvorlig galt da folk er ute å går i natten langt inne i fjellene. "Awesome", svarte jeg mens jeg tok av meg jakka, "varmt er det å, mange høydemetre på slutten". Guiden spurte om jeg var veldig kjent her, jeg svarte selvsagt nei, før jeg sa "easy trail". Han lo før han sa noe på japansk til resten av gruppa. Han sa han hadde jobbet som guide i 15år her og informerte at det ikke er vanlig at folk orienterer seg rundt her i natta da det går stier overalt.

Asulkan Cabin
dyh06Q9.jpg

Asulkan Cabin er ei koselig hytte med 10 sengeplasser. Hytta har gode muligheter for matlaging og var godt stelt til. Oppvarming fra en moderne og effektiv propanovn, så man trengte strengt nok ikke en stor dunpose her, var såpass varmt om natta at jeg måtte ha soveposen helt åpen mens jeg lå i nettingen. Hytta var også større enn hva den så ut til på bildene utenfra, men fortsatt var det noe intimt i sovedelen av hytta som lå i andre etasje. Heldigvis fikk jeg overkøyen for meg selv i den ene køyesenga og ikke mellom de andre i den store senga hvor folk lå tett sammen!

Tirsdagen startet rolig, jeg hadde det ikke travelt da jeg satset på en stordag på onsdag ettersom været skulle være best den dagen. Den Japanske skigruppa var på treningstur, de skulle bare gå i rundt hytta og trene på breredning og å gå i taulag. Helt fint for meg, ovenfor hytta lå hele området opp til Youngs Peak helt urørt enda. Jeg tok meg god tid, ute var det noe skyet, temperaturen var nede på -19c, men heldigvis helt vindstille. Jeg måtte uansett pusse ski, da lim fra forrige feller hadde satt seg på skiene. Var ute å gikk kl 11 og brukte lang tid på å gå opp et fin rute opp mot Youngs Peak.

Mye snø å ta av for en person dette!
zKVfq1g.jpg

Mellom Asulkan Cabin og Youngs Peak (2815m) er det flere rutealternativer i svært så trygt terreng om man ser bort fra bresprekker tidlig på vinteren og "Headwall'n" på Youngs Peak. Ikke særlig bratt, men mye lekent terreng. Om man tar rutene ned i Asulkan Valley øst for hytta har får man mer krevende terreng, så området passer godt for alle slags skifolk.

Jeg ønsket meg opp på Youngs Peak. "Headwall" er det siste bratte stykket opp mot toppen, ca 200 høydemetre i opptil 43 graders stigning. Faregraden for snøras var fortsatt 3, og det var i bratte heng, spesielt mot øst og nordøst som var skummel mens Headwall ligger mot nordvest. Jeg gikk opp til ca 40 grader og tok profil der. Under 50cm snø lå det ett lag som hadde fin bruddflate, men det skulle nokså mye til for at snøblokken glei ut. Uansett, jeg var alene og hadde ikke noen planer om å ta for store sjanser så det ble til at jeg rant ned herfra. Ble enda en tur den dagen før jeg tok middag og sosialiserte meg med disse Japanerne som kunne fortelle mye spenstig om snøen på Hokkaido i Japan.

gGsufLp.jpg

Onsdagen startet kl 06 med en temperatur ute på -22c. Japanerne planla en lengre skitur i dag, men temperaturen skremte dem litt. Jeg var ute kl 08 under en skyfri himmel og en fantastisk fin soloppgang og jeg fikk endelig sett hvilke fjellområder Glacier National Park har å by på.

Like før soloppgang
t4kp2ez.jpg

Mount Rogers (3169m)
ycKdyBX.jpg

Avalanche Mountain (2881m), fjellet som tok livet av 62 mennesker i ett enkelt snøras i 1910
KZRyKkh.jpg

Mount Sir Donald (3284m), ett populær fjell å klatre i sommerstid
ySxixdu.jpg

Dagen før brukte jeg over 2 timer på å gå opp 600 høydemetre i dypsnøen, i dag brukte jeg knapt en time opp, selv med flere fotopauser. I skyggen var det kaldt, med en liten bris så den effektive temperaturen lå på rundt -30c. Å ta bilder blir fort utfordrende når man får frostskader av å ta på kameraet uten votter, men bilder ble det alikevell. Jeg gikk fort opp Headwall'en og på toppen var det sol og helt vindtsille. Jeg tok en god pause her, det var såpass varmt at jeg kunne åpne dunjakka. Selve toppen av Youngs Peak er rund og uinteressant for en fyr som meg, men utsikten er fenomenal.

Mt. Jupiter
UMH22dy.jpg

Tåke nede i Asulkan Valley
MBdmHCy.jpg

Avalanche Mt. til venstre, Eagle Peak midt i
lFgmsya.jpg

gQUd7tW.jpg

Utsikt fra toppen mot Mount Sir Donald
NXh9Xeg.jpg

Zoom på Asulkan Cabin hvor Japanerne fortsatt holdt seg i rundt
4WVSYdd.jpg

Jeg rant ned Headwallen og ned til 2400m og som i går kunne jeg smile litt over snøen for den var så perfekt! Jeg tok på fellene og gikk opp til toppen en gang til. Der så jeg nærmere på vestenden av Youngs Peak. Der er det mer alpint med flere stupbratte pinakkler som frister til bestigelser. Litt nede på sørsiden ved pinaklene ble det en god time med pause. Påskestemning kaller vi det i Norge når sola varmer så godt at snøen smelter litt på skibuksa mens man sitter der. Noe bestigning av pinaklene ble det ikke, her er det bunnløs pudder og løssnø som ved profilen jeg tok målte 220cm. Derimot ble det ei ny rute ned Headwallen med en bratt start like øst for pinaklene.

Sporsnø mot pinakler øst på Youngs Peak
8qJE5hw.jpg

x5PtJ4u.jpg

Utsikt mot fjell i nordvest
Prbxqgj.jpg

Mt. Afton og den lavere Mt. Abbott har populære skiruter ned bratte renner
rpeTFSc.jpg

z6hNTL5.jpg

qyRJKTP.jpg

Den Japanske skigruppa kom seg aldri høyere enn 2400m den dagen, så jeg hadde mye snø for meg selv. Om man skal ha rolige dager her bør man være her i mange flere dager, her finnes det titalls spennende ruter i alt fra 7-800 høydemetre til 1300 høydemetre samt spennende fjell å bestige. Spørs om det blir flere turer hit i løpet av vinteren!

Solnedgang på Eagle Peak mens jeg returnerer til bilen nede på 1200m
Uou5v1L.jpg

Kart med rutene jeg gikk
YxWmXrn.jpg

Endret av Þróndeimr


  • Liker 23



Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Kjell Iver

Skrevet

Takk for en flott turrapport med fantastiske bilder! :)

  • Liker 1
Heriks

Skrevet

Nydelig, får til og med en selverklært "jeg kan ikke fordra vinter" til å lengte ut. 

  • Liker 3
steingrd

Skrevet

Fantastisk turrapport :) Takk for den!

  • Liker 1
PTG

Skrevet

Super rapport om et nydelig område :-)

  • Liker 1
Johan2000

Skrevet

Mycket bra rapport och fina bilder.

Första bilden med stjärnirna, hur tog du den? Jag förstår att du har en lampa på träden, men vad har du för kamera, tid och ISO? Jag skulle vilja kunna ta likadana, men är tveksam till att det går med dom grejjor jag har.

  • Liker 1
Þróndeimr

Skrevet

12 minutter siden, Johan2000 skrev:

Mycket bra rapport och fina bilder.

Första bilden med stjärnirna, hur tog du den? Jag förstår att du har en lampa på träden, men vad har du för kamera, tid och ISO? Jag skulle vilja kunna ta likadana, men är tveksam till att det går med dom grejjor jag har.

Tusen takk for det! Det første bildet ble tatt med ISO 2000, 30 sekunder lang eksponeringstid, f4.5 (laveste på mitt objektiv). Perfekt for nattbilder er egentlig under f4, helst f2.5 til f3.5 om du vil få fram melkeveien tydelig. Jeg hadde ikke stativ, så plasserte kameraet på sekken min slik at kameraet sto helt stille i de 30 sekundene bildet ble tatt. Jeg sto bak og lyste forsiktig rundt meg med hodelykt i ca 10 sekunder. Resultatet ble slik, ett relativt mørkt bilde som jeg lyser opp til ønsket verdier i Adobe Lightroom (evt. Photoshop) i etterkant.

Jeg har ett Nikon D800, topp kamera, men mangler optikken for å ta strålende nattbilder. :)

  • Liker 4
Martin HJ

Skrevet

For et vintereventyr :D Herlig! Suverene bilder som vanlig, takk for rapporten.

  • Liker 1
Prebb

Skrevet

Det så helt magisk ut!

  • Liker 1
rayun

Skrevet

Slutter meg til de andre her, helt fantastiske bilder og en fin turrapport å starte dagen med. Takker så mye.

 

  • Liker 1
Lompa

Skrevet

Kanon! -Og veldig misunnelig!

Både her og i andre rapporter tar du veldig fine bilder. Imponerende å orke å dra med et Nikon D800 opp og ned på alle disse høydemetrene. Du bruker ikke kompaktkamera i det hele tatt?

  • Liker 1
Tor-Erik-L-77

Skrevet

Deilig tur rapport, meget frisk tur. Her sitter jeg i Kongsberg og drømmer om mer snø til vinterturer, kan ikke si savnet ble noe mindre etter å ha lest dette :) 
Du legger også mye tanke og arbeid i bildene dine så de er en nytelse å se! Er det et D800 du bruker og hvilke objektiver brukte du her?

Takk for rapporten!

 

  • Liker 1
Þróndeimr

Skrevet

Den 13.12.2016 at 1.34, Lompa skrev:

Kanon! -Og veldig misunnelig!

Både her og i andre rapporter tar du veldig fine bilder. Imponerende å orke å dra med et Nikon D800 opp og ned på alle disse høydemetrene. Du bruker ikke kompaktkamera i det hele tatt?

Takk, og nei, gjorde det før jeg hadde speilreflekskamera, men kjøpte speilreflekskameraet fordi jeg ønsket å ta bilder av høyere kvalitet på turene mine, og da tenker jeg ikke på vekta eller størrelsen på kameraet, tar heller å reduserer andre ting i sekken! :D Med speilrefleks føler jeg også at jeg utvikler ferdigheter innen fotografering i mye lengre tid enn med ett kompaktkamera, samt at etterarbeid med bilder har blitt en veldig viktig del av turen, både som dokumentasjon og som gode bilder som er med på å inspirere andre samt meg selv. :) 

  • Liker 1
Þróndeimr

Skrevet

14 timer siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Deilig tur rapport, meget frisk tur. Her sitter jeg i Kongsberg og drømmer om mer snø til vinterturer, kan ikke si savnet ble noe mindre etter å ha lest dette :) 
Du legger også mye tanke og arbeid i bildene dine så de er en nytelse å se! Er det et D800 du bruker og hvilke objektiver brukte du her?

Takk for rapporten!

 

Tusen takk for det! :)

Jeg har bare to objektiver for øyeblikket,  Sigma 12-24mm og Nikon 70-300mm. Har svært lyst på å oppgradere objektivene, er der den største svakheten på kvalitet ligger, men objektivet jeg har mest lyst til å kjøpe koster for mye for øyeblikket (reiser for mye!)

  • Liker 1
Tore Skobba

Skrevet

Takk for bra tur rapport, spektaktulært dette, fine bilder og ser at du er flink til å bruke lyset.



Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv en kommentar...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.