Gå til innhold
  • Bli medlem

Test av Lumonite Compass 1000 hodelykt


TormodiFuruskogen

Her har vi testet en lyktpakke, Lumonite Compass 1000, som inneholder hodelykt, lader og to batterier til en pris av kr. 1.499.

Vår første utstyrstest har blitt publisert. Vi håper mange vil kunne dra nytte av testene i tiden fremover.

[gallery280x280]
[album]442[/album]
[/gallery]

 Produkt
 Lumonite Compass 1000
 Levert av Valostore
 Veiledende pris kr. 1.499

 Fakta fra leverandør
 Vekt: 56 gram (uten batteri)
 Mål: 103 x 21 x 33 mm
 
 Fakta fra Fjellforum
 Vekt: 134 gram (inkl. batteri og hodebånd)

 Testkriterier

  • Brukervennlighet
  • Funksjonalitet
  • Robusthet
  • Batterikapasitet
  • Lysfelt
  • Tilbehør
  • Vekt og størrelse
  • Pris

Beskrivelse av produktet
Compass 1000 er en enkelt konstruert kompakt Led-hodelykt. Det er ingen løse deler, ledninger eller ledd som kan ødelegges. Av/på knappen er tydelig merket med gul farge og trykkes inn for å slå på lykten og holdes inne for å justere styrken. Batteriene byttes ved å skru av enden av lykten.
Hodebåndet har gode justeringsmuligheter rundt og over hodet. Lykten kan også brukes med clips på plagg om man ønsker det i tillegg til hjelmfeste eller som håndholdt lykt. Lykten er festet til hodebåndet med en innfestning av gummi. Vinkelen på lykten kan justeres som man ønsker.

Testforhold
Lykten har vært i bruk i den mørkeste tiden på året her i Finnmark - altså med kun noen få timers dagslys. Temperaturene har vært fra -5 til -38 grader celsius. Noen av turene har vært i sterkt snødrev både på ski og med hundespann.

Vurdering
Formålet med testen har vært å finne ut hvordan lykten og batteriene ville fungere i vinterkulda når man er ute i timevis på ski eller med hundespann, og til bruk på hyttetur over flere dager. Tester var på forhånd skeptisk til denne type lykt av tidligere erfaring med batterier så eksponert for kulde.

Compass 1000 er en enkel lykt å bruke. Av/på knappen er robust gummiert og er lett å bruke med vinterhansker og votter. Ved bruk av større votter kan knappen oppleves mer knotete å bruke og man må lete litt for å treffe og få den trykket den inn.

Lykten har vært brukt med vanlig lue og pelslue og hodebåndet har gode justeringsmuligheter i forhold til brukers behov.
P2052630.thumb.JPG.a28e7f60d85f5a80dc0d7

Til bruken under testforholdene er lykten godt egnet og har ikke vist tegn til svakheter med hodebånd og spenner til justering. Under testturene har lykten holdt seg godt på hodet.
Compass 1000 skal tåle fall fra ca. 2 m – under testen har den blitt mistet i gulv flere ganger. Det har ikke vært noen tegn til ytre eller indre skader på lykten. Huset virker å være solid og da det ikke er noen deler som stikker ut som kan ødelegges anslås levetiden å være lang. Lykten er ikke blitt testet i regnvær, noe som vil bli gjort så fort som mulig ila vår/høst sesongen.

Batteriene som ble brukt i testen er av typen 18650 fra Olight, 3,6V 3400mAh 12,2Wh og virker å være av veldig god kvalitet og har fungert veldig bra i ekstrem kulde med veksling fra inne temp på +20 grader til å gå ut og være ute i 4-5 timer i temperaturer ned mot -38. Det har ikke vært registrert at lykten har blitt svekket av å bli brukt i perioden med medfølgende batterier. Lykten har i hovedsak vært brukt på lav, medium og høy lysstyrke. På lav lysstyrke holdt de to batteriene på hyttetur i fire dager med veldig mye bruk pga. mørketiden og få timers dagslys.

Lykten er utstyrt med markedets kraftigste LED, Cree XM-L2. Lykten gir et godt lysfelt med god bredde. Rekkevidde er ifølge valostore.no oppgitt til 90m. Til snørekjøring, skiturer og hundekjøring og turbruk ellers er lykten godt egnet.

Lykten leveres med hodebånd og clips til å bruke lykten på klesplagg i pakken til kr. 999. Om man går opp i pris følger det med alternativer med forskjellig tilbehør. Tester ble tilsendt pakken til kr. 1.499, hvor det i lyktpakken fulgte med i 2 stk. 18650 batterier i tillegg til lader fra Olight. Laderen i pakken er også fra Olight - Omni-dok2 som kan lade opp batterier i forskjellige størrelser. Følger med 12V adapter så kan lade i bilen eller på hytta om man har behov for det.

Konklusjon
En noe høytpriset lykt i forhold til hvor enkel den er – men man får uten tvil en kvalitetslykt som kan brukes hele året til turbruk. Lykten leverer det produsenten lover og et stort pluss med batteriene den er testet med at den fungerer godt i veldig lave temperaturer. Batteriene kan være noe vanskelig å få tak i på vanlige butikker, men finnes å få kjøpt på mange nettbutikker. Alt i alt har lykten overrasket med sin ytelse og gode lysfelt i tillegg til å være enkel i bruk.

Vi er nå i oktober 2017 og lykta har sagt takk for seg - Har vært en robust lykt å bruke og har tålt alt den har vært utsatt for. Dvs inntil den innimellom kunne slutte å virke ved batteribytte for eksempel. Nytt batteri i lykta men kom kun et svakt lys på og man kunne ikke slå av lykta igjen uten å ved å ta ut batteriet. Etter noen forsøk med dette virket plutselig lykta igjen og kunne fungere fint i lang tid etterpå. Skjedde mellom 5-10 ganger i perioden og tenkte ikke noe videre over det inntil i høst hvor man tilslutt ikke kunne få lykta på skikkelig, kun et svakt lys, uten mulighet for å juster styrken og ikke kunne slå av/på lykten med knappen. Etter å ha konferert med Valostore.no som Fjellforum fikk lykten til testing fra fikk jeg vite at det ifølge produsent hadde vært noen lykter med produksjonsfeil hvor dette kunne skje. Fjellforum fikk da tilbud om å teste Compass 1000R som er siste modell og vi kommer tilbake med artikkel om denne lykten i tillegg til Navigator 3000 som også er fra Lumonite. 

Dette skjedde med produktet etter endt test
Lykten har blitt brukt hardt frem til høsten 2017 hvor den tilslutt ble defekt. Men det skal sies at den har utallige timer bruk og kan virkelig anbefales til friluftsfolk som ønsker en lykt som tåler kulde bra, er ukomplisert og har en bra lyskjegle. 


  • Liker 20



Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

a_aa

Skrevet

Rent fysisk kan man mistenke at lykten kommer fra samme kina-fabrikk som produserer ArmyTek Wizard Pro, de er jo nesten klin like. Det er en lykt som jeg har hatt i snart 2 år (kjøpte den da den kom på markedet), og det er en veldig solid lykt som tåler det meste (IP68, fall fra 10 m etc) - er Lumonite i samme gaten, ser det virkelig bra ut!

(Rent personlig foretrakk jeg brukergrenseniittet til ZebraLight H600 som var utsolgt da mitt eksemplar døde på meg - ergo kjøpte jeg ArmyTek i stedet. Nå er jeg småfrustrert over at den er så forbasket solid, jeg får jo aldri en god unnskyldning for å kjøpe en ny ZebraLight igjen :?)

Grimner

Skrevet

Bra test, men litt pirk:

1) Er det ikke batteriene som er stjerna her? Mange fine lykter (denne blandt dem), men kunsten er å finne batterier som holder i kulde. Skal bli interessant å se hvordan de holder over tid med noen ladinger.

2) "Tester var på forhånd skeptisk til..." Frase som går igjen i altfor mange tester. Tilfører ingenting til testen og kan med fordel sløyfes.

  • Liker 1
.::Per::.

Skrevet

Når det gjelder 18650 batterien så har jeg bygd om ei gammel Princeton remix lykt som batterikassa gikk i stykker på til å bruke ett slikt batteri. 

Og jeg har sikkert ladet de batteriene en 50 ganger nå og jeg synes de blir bare bedre for hver gang jeg lader de. 

Også brukt dem i varierende temperatur men ikke så kaldt som -38. da holder jeg meg inne. 

Eneste minuset jeg har på den typen batteri er en china lykt som bare slutter å virke når de er tomme. (helt uten forvarsel)

Kjipt på løpetur i skogen selvfølgelig. og ihvertfall når dattern min er flere hundre meter foran.- 

Testen var informativ og bra. Vekta på lampa samt levetid på lyset ga meg en liten fristelse til å kjøpe lykta. Selv om jeg har sett omtrent samme lykt fra China til en promille av prisen.  

premiumcowboy

Skrevet

Kom til å tenke på noe da jeg leste dette:

"Eneste minuset jeg har på den typen batteri er en china lykt som bare slutter å virke når de er tomme. (helt uten forvarsel)"

Noen selgere advarer at man aldri må lade 18650 batterier helt ut, da di ikke vil komme til å ta lading igjen, og dermed forbli helt tomme. Andre selgere reklamerer med "avansert teknologi" i batteriet som skal sikre lang leve tid, og forhindre skader. Jeg har en kompis med 18650 batteri lykter, som sier hans brått blir helt mørk når det blir fritt tomt for strøm, og en annen kompis som har annen erfaring på sine lykter. Han sier man ser tydelig at lyset i lykten blir svakere når batteriet begynner å bli tomt. 

Kan årsaken til at en lykt "plutselig" blir mørk ved lite strøm rett og slett skyldes at batteriet har en intern funksjon som forhindrer deg i å ødelegge det ved å bruke opp alt strømmen? Altså at det, til tross for at det plutselig blir veldig mørkt, egentlig er en feature man vil foretrekke i slike batterier?

a_aa

Skrevet

En lykt som lyser med omtrent samme styrke nesten helt inntil batteriet er "tomt", er en lykt som har innebygd regulering som kompenserer for at batterispenningen synker etterhvert som batteriet tømmes. Fulladet har Li-ion batterier en spenning på rundt 4,2V, når det er tomt har spenningen sunket til 2,5-2,8V.

En lykt som gir svakere lys etterhvert som batterispenningen synker, "mangler" altså den ekstra reguleringskretsen.

Batteriene i seg selv har noe innebygget beskyttelse (trykk/temperatur), og kan i tillegg få satt på en liten beskyttelseskrets for å unngå overlading, overutlading og for høy strømlast. Når overutladingsbeskyttelsen slår inn (ved veldig lav batterispenning), trenger man en lader som er intelligent nok til å kjøre en liten ladestrøm inn på batteriet inntil beskyttelsen nullstilles - da kan man lade på normalt vis (CC-CV). For mer om batteribeskyttelse, se: http://www.lygte-info.dk/info/battery protection UK.html

Mange lykter har forresten innebygget overutladingsbeskyttelse, og slår seg selv av for å beskytte batteriet når batterispenningen blir veldig lav - i slike lykter kan man vurdere å bruke batterier uten egen beskyttelseskrets.

  • Liker 1
TormodiFuruskogen

Skrevet

Batteriene som er med i testen har noen få ganger gått helt tom for strøm uten at det har vært noe problem å lade de opp igjen. Ved bruk av lykta med disse batteriene merker man tydelig at lyset dimmes ned når det begynner å bli tomt og man klarer først å få lyset opp til det sterkeste mens etter hvert bare kan stille opp til nivå to og til slutt bare på svakeste styrke. Batterilevetiden har ikke gått ned så vidt jeg har merket men så har det ikke vært særlig kaldt hittil i høst. Har lykten enda og skal bruke den videre utover vinteren så kommer til å tilføye mer på testen etter hvert.

TormodiFuruskogen

Skrevet

Har kommet med noen tilleggskommentarer etter å ha brukt lykta enda en vintersesong og i høst inntil nylig.



Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv en kommentar...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Medlemsstatistikk

    36 408
    Totalt antall medlemmer
    2 521
    Flest pålogget
    Makka123
    Nyeste medlem
    Makka123
    Ble med
  • Hvem er pålogget   2 medlemmer, 0 anonyme, 413 gjester (Se komplett liste)

Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.