Tor Magne Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 Vegard Ulvang fikk problemer under ekspedisjonen til Sydpolen. Det viste seg at det var kullosforgiftning. Her er et sitat av hva som sies om saken: Men i etterkant har Forsvarets forskningsinstitutt testet akkurat den kjeletypen vi brukte. Med kjelen på produseres det 100 ganger mer kullos enn når primusen brenner uten kjele, sier Aasheim Men hvordan kan vi se om en kjeletype gir mer kullos enn andre?? litt skremmende........... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
uppis Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 Noen som vet hvilken kjeletype de brukte? http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10060099 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gemajohn Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 http://www.ffi.no/no/Rapporter/2012-00404.pdf Vet ikke hvilken kjele de brukte, men det er vel ikke usannsynlig at det var en med varmeveksler. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
atari Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 Du ser av bildet i artikkelen i VG at det er en Primus ETA kjele. Jeg har selv to slike og kjenner de igjen. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hege P. Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 Kanskje denne tråden kan gi svar: Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Phaser Skrevet 22. august 2012 Del Skrevet 22. august 2012 Mener det er slik. Jo raskere flammen blir avkjølt jo dårligere forbrenning=mer kullos. Så en kjele med varmeveksler som kan ta opp mye varme nær flammens utgangspunkt vil være værre en en kjele som ikke utnytter varmen like godt. Men om man hadde en varmeveksler litt lengre opp på kjelen vil denne muligens ikke kjøle ned flammen like raskt og dermed ha en mye renere forbrenning. Noe sånt som denne http://cascadedesign...changer/product Men uansett er det lurt å lufte godt når man koker. Sparer deg både for CO og kondens Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tor Magne Skrevet 22. august 2012 Forfatter Del Skrevet 22. august 2012 Spennende, informativ, og ikke minst skremmende lesning dette. Jeg var ikke klar over denne problematikken. Men heldigvis er lykka større enn forstanden i de fleste tilfeller.... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
svingen Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 kjøpte meg en MSR Reactor 2.5 L Pot (http://www.sportsnett.no/s/p.aspx?pid=4003&cid=492) men fikk litt "sjok" når jeg åpnet den sto på att skulle ikke brukes i telt og man kunne dø i løp av par min,det her er vel i kjent "usa" still får og ikke bli saksøkt men ble jo rimlig skeptisk. Siden jeg tenkte og bruke den til snøsmeling på vinter og lage mat til flere lurer jeg på og bytte den til det her http://www.sportsnett.no/s/p.aspx?pid=1530&cid=492 eller er jeg unødvendig forsiktig her? jeg ser får meg og bruke den samme med bensinbrenner jeg kommer sikkre til og lufte med og ha døra åpen men må si att hvis det er -20 ute og skal smelte snø så frister det jo rimlig mye mere og ikke "ekstrem" lufte men kanskje bare ha litt åpent,jeg kommer og til og fyre rimlig mye får og varme telte så ville jo vært greit og ha mulighet til og lage mat samtidig (junior på 3 år liker og ha det litt varmt på vinter i teltet) noen tanker om det her? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
borgern Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 Viktig er jo lufting uansett. Ved varming av telt er vel å kjøre åpen flamme best for å ha minst mulig nedkjølig. Etter de testene erjo kjeler med varmevsksler klart verre enn andre men det er og mange andre faktorer. Nok luft til primus, avstand til kjele, størrelse på kjele etc. En stor kjele full av snø vil jo kjøle flammene utover kjelebunnen rimelig fort kontra en liten kaffekjele. Tror jeg ville foretrukket å kjøre smeling og mat i fortelt med god ventilasjon og fullt påkledd for å være ute. Så heller ta varming av telt separat uten kjele.' Så vidt jeg husker er og kullos lit lettere enn luft så det er kjekt å ha luftemulighet høyt oppe i teltet. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
afe Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 Regn CO som same vekt som luft. Lufting høgt i teltet er uansett det enklaste og mest effektive med tanke på at du har ei varmekjelde i teltet. Sjølv sit eg oftast med med åpning i teltdøra i ansiktshøgde. Det gjev meg frisk luft til pustinga, i tillegg til utsikt. Er været ille, er det freistande å strype att teltåpningane, men så lenge ein ikkje tettar heilt, vil vinden hjelpe til at det vert noko utlufting sjølv i små åpningar. CO er ikkje noko ein skal ta for lett på. Ved den aller minste antydning til hovudverk må ein sørge for full utlufting og passe på å få frisk luft i lenger tid etterpå. Fordelen med varmevekslarkjel er jo at ein vert raskare ferdig, slik at ein kan stenge att åpningane og få lunk i teltet att. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lofoten Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 På en vintertur i år smeltet jeg snø til fem liter vann inni teltet, da været ute ikke var av beste sorten. Jeg brukte da en liten titankjele, så dette tok sin tid. Hadde lufting oppe i teltet (hilleberg allak). Når det begynte å svi litt i halsen, nesten som halsbrann, så luftet jeg ekstra godt og svien gikk bort for ei stund. Antar at det var pga for mye karbonmonoksid i teltet, altså pga selve gassfyringen? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tor Einar Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 Koking og fyring i teltet er for min del mest aktuelt vinterstid og da bruker jeg Kaitum som har døråpning i begge ender. Jeg koker i enden bort fra vinden slik at all vanndamp og CO trekker rett ut av teltet. Fyring blir gjort i enden mot vinden slik at varmen trekker gjennom teltet. Tøy og sko ligger i sekken i motsatt ende av primusen slik at jeg får berget det ut dersom jeg skulle få satt fyr på teltet. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
svingen Skrevet 6. september 2012 Del Skrevet 6. september 2012 Takk får svar ser att MSR selger slik varmeveksler som dem sier skal gi 25% mere effekt lurer på hvor stor forskjell det egetlig er på den reactor 2.5 liter sammen med en annen brenner og en "vanlig" kjelle,har lest litt om reactor og rimelig artig att dem anbefaler den til snø smelting,skulle like og se hvordan den fugere i -15 (gass er vel ikke særlig bra på vinteren) en annen ting er og att det står att den skal kunne brukes sammen med Reactor. har snakket med sporsnett og var en kar der som hadde brukt den sammen med WhisperLite til snø smelting og det hadde fungert veldig bra,så da er det vel bare og lufte godt og så lenge dama ikke er med på tur kan man fortsette og lage mat inne i teltet ("du har ikke tenkt og bruke den inne i teltet!!!! du er klar over att det står att du ikke skal bruke den i telt") står over alt man ikke skal bruke primus i telt eller så skal vel ikke ta alt bokstavlig. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kikut Skrevet 7. september 2012 Del Skrevet 7. september 2012 Artikkel i månedens "Villmarksliv" gir varmevekslerne stryk, med tilfeller med produksjon av CO opp til 2000ml/min. CO gir for øvrig ingen svie i hals eller svelg, da det er en luktfri, ikke-irriterende gass. Dette skal som flere her sier ikke tas lett på! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jimmiT Skrevet 7. september 2012 Del Skrevet 7. september 2012 Hallo. Men hva slags panner og kokekar bør man da velge? noen eksempler? hva slags metall gir minst sot og med varmeveksler mener dere da på panna/kjelen? eller på selve primusen? hilsen en som ikke skjønte detta helt! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
martin.m Skrevet 7. september 2012 Del Skrevet 7. september 2012 Hallo. Men hva slags panner og kokekar bør man da velge? noen eksempler? hva slags metall gir minst sot og med varmeveksler mener dere da på panna/kjelen? eller på selve primusen? hilsen en som ikke skjønte detta helt! Hei. Ta en titt på denne artikkelen fra bladet Friluftsliv: http://www.friluftsl.../pdf/000049.pdf Det burde oppklare ting. I essens gjøre en varmeveksler at varmen fordeles bedre på kjelens bunn. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
svingen Skrevet 10. september 2012 Del Skrevet 10. september 2012 fikk svar fra sporsnett og dem hadde brukt den typen på flere ekspedisjoner (uten problem) men sa det var viktig med lufting og samtidig lage kulegrop,da gassene ville samle seg der nede ( er 1.5 ganger tyngre enn luft http://snl.no/karbonoksider) så da tror jeg att jeg bare beholder den og eller tar med en liten kjelle (har en trangia 1 liter fra før http://www.xxl.no/villmarksliv/turutstyr/kjeler-bestikk/trangia-kasserolle-1-0-l-27-g-1009431) som jeg kan bruke inne i teltet hvis jeg får behov får og smelte snø inne i teltet er litt kjedlig og bruke mere energi enn nødvendig på og smelte snø og Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
borgern Skrevet 10. september 2012 Del Skrevet 10. september 2012 Det stemmer ikke helt. Karbondioksid er 1,5 ganger tyngre enn luft og legger seg. Men Karbonmoksid er omtrent like lett som luft og blander seg lett med luften. Er sistnevnte som er Kullos. Så ved en god forbrenning så blir det en del karbondioksid, den kan nok da legge seg i kuldegrop. Men er det ufullstendig forbrenning så dukker det opp mye karbonmonoksid, som var tilfelle på ekspedisjon til Ulvang. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Balle Skrevet 10. september 2012 Del Skrevet 10. september 2012 Bare for å pirke litt, så er karbonmonoksid faktisk litegrann lettere enn luft, "egenvekt" på 0,9967ett-eller annet. Litt skummelt siden konsentrasjonen vil bli høyest oppunder taket der der luftinntaket vårt ofte er...Det er tydelig at folkene i Sportsnett ikke har fulgt med i kjemitimen når de blander CO2 inn i dette. Den gassen er fullstendig harmløs inntil det er så mye av den at den fortrenger lufta. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
svingen Skrevet 10. september 2012 Del Skrevet 10. september 2012 Hei! det her var "orginal" mailen fra sportsnett det var jeg som hadde google det med 1.5 ganger tyngre,litt overaskende att sportsnett ikke var klar over det her,men lære vel ting dem og,da kommer jeg nok til og bytte den her ja,siden jeg tenkte og kunne bruke den til snø smelting kan jeg kanskje finne noe billigere/enklere lettere og http://www.oslosport...175l-21688.aspx veier vel bare 110gram Fra: Sportsnett AS [mailto:fjernetpgamulighetfå[email protected]]:- Sendt: ma 10.09.2012 15:09 Til: navnEmne: Re: MSR Reactor 2.5 L Pot og Kullos Hei navn Har ikke sett tilsvarende test med MSR Reactor men antar at du vil få tilsvarende resultat uten å være sikker. Det som er viktig når du koker inne i teltet er god utlufting og heller ikke legge deg ned da kullos er tyngre enn luft. Vi bruker begge kjelene på våre ekspedisjoner og turer og har aldri hatt problemer men vi lager alltid kuldegrop om vinteren og da er det ikke noe problem. Da går kullosen ned i kuldegropa og vi passer alltid på å lufte godt ikke minst før vi legger oss. Hilsen Sportsnett v/"navn" ----- Original Message ----- From: "navn" fjernet@ikkevilhaspam To: <[email protected]> Sent: Monday, September 10, 2012 11:45 AM Subject: MSR Reactor 2.5 L Pot og Kullos Hei! kjøpte her sist lørdag (da alt i butikkken var 25%) har enda ikke brukt den og står godt i orginal posen osv. jeg starta og lese hvor mye effektiv den er osv og kom da over den artikelen her http://www.ffi.no/no.../2012-00404.pdf jeg kommer primært til og bruke den til snøsmelting og kanskje noe matlaging etterhvert,er det kanskje bedre og kjøpe den her http://www.sportsnet...id=1530&cid=492 siden jeg er på tur med barn (er nå 3 år) på vinter og fyrer da veldig mye inne i telt og smelter snø,slik att man ikke får det problemet med Kullos? det sto og på kjelen "ikke brukes i telt kan drepe deg i løp av par min" så fikk jo litt sjok mvh "navn" Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
zyrpe Skrevet 19. desember 2016 Del Skrevet 19. desember 2016 Da har jeg virkelig fått oppleve hvor farlig dette kan være. Besvimte imorges etter å ha satt og smeltet snø. Klarte så vidt å krype i posen når jeg våknet igjenn. Ble ikke bedre men begynte heller å kaste opp. Endte med å bli hentet av SEA KING og innleggelse på Hammerfest og oksygenbehandling. Lå i grenseland til å bli sendt i trykkammer. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Hammer Skrevet 19. desember 2016 Del Skrevet 19. desember 2016 9 minutter siden, zyrpe skrev: Da har jeg virkelig fått oppleve hvor farlig dette kan være. Besvimte imorges etter å ha satt og smeltet snø. Klarte så vidt å krype i posen når jeg våknet igjenn. Ble ikke bedre men begynte heller å kaste opp. Endte med å bli hentet av SEA KING og innleggelse på Hammerfest og oksygenbehandling. Lå i grenseland til å bli sendt i trykkammer. Huff!! Ikke bra! Godt det gikk bra med deg! Hvor "tett" hadde du teltet når dette skjedde? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
whistler Skrevet 19. desember 2016 Del Skrevet 19. desember 2016 28 minutter siden, zyrpe skrev: Da har jeg virkelig fått oppleve hvor farlig dette kan være. Besvimte imorges etter å ha satt og smeltet snø. Klarte så vidt å krype i posen når jeg våknet igjenn. Ble ikke bedre men begynte heller å kaste opp. Endte med å bli hentet av SEA KING og innleggelse på Hammerfest og oksygenbehandling. Lå i grenseland til å bli sendt i trykkammer. Dette var ikke bra! Godt å høre at du slapp med skrekken. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 19. desember 2016 Del Skrevet 19. desember 2016 Fy då! Godt det gjekk bra med deg Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gittiamo Skrevet 19. desember 2016 Del Skrevet 19. desember 2016 Jeg skjønner ikke at dere tør bruke gass i telt jeg. Bra det hele gikk såpass bra, men fysøren så skremmende 😖 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.