Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Her er en youtubefilm om en svea som tennes opp etter ca 20-25 år med like gammelt fuel

Er selv gammel speider, men vi brukte kun 111T og trente med HV 210 eller lignende.

Tror hvis man varmer opp tanken med en blåselampe eller lignende, så vil det være lettere å separere tank og brenner. Eneste man må passe på da, er at det ikke er noe fuel i tanken og veken er tørr.

  • Liker 1
Annonse
Skrevet

Nå har jeg brukt min nye Svea noen dager. Starter opp med å varme den litt i hendene, noe som fungerer utmerket. Har også testet med en lighter under bunnen i 8-10 sekunder. Går fint, og mer skal det ikke til, i alle fall ikke nå når vinterkulda har gitt seg. Har sett mange YouTube-videoer og nesten like mange måter å starte opp på. Noen av dem ser direkte skumle ut. Jeg er forresten overrasket over hvor lite bensin som skal til for forvarming i forhold til mine parafinprimuser. Skal snart legge ut på en lengre tur med Svea i sykkelveska. Deilig å slippe å dra på rødsprit i tillegg til drivstoffet. Men før jeg drar på tur vil jeg sette teltet opp i hagen for å teste hvordan det er å bruke "lilleprimus" der. ;)

post-9325-133474747247_thumb.jpg

Skrevet

Nå er det mulig jeg har ekstremt kalde hender ;) for å varme SVEA`en slik du og mange andre beskriver har jeg aldri fått til......kanskje hvis jeg sitter en dag eller to med den i hendene!!

I vinter måtte jeg også vanligvis bruke to omganger med rødsprit som forvarming før det fungerte skikkelig! Tennpasta fungerer bedre enn rødsprit, men gir mer sot og flekker. Men SVEA`en er og blir en liten favoritt!!

Skrevet

Før jeg begynner sjekker jeg alltid hvor mye bensin det er på tanken og eventuelt etterfyller. Dermed blir jo trykket utjevnet også. Det er godt mulig at en full (3/4 tank) bidrar til at håndvarming fungerer, i forhold til en halvfull tank med større luftrom å skape trykk i. Det virker som bare å bevege en tent lighter rolig fram og tilbake under bunnen et par ganger gir trykk nok til å kunne slippe ut litt bensin til forvarming uten problemer.

Skrevet

Det er viktig å skru opp og igjen lokket før man prøver. Om den var varm sist den ble slukket (noe som er veldig sansynlig) så er det undertrykk på tanken og det skal mye til før man får trykk nok, om det i det hele tatt er mulig. Så slipp inn litt luft.

Skrevet

Dersom trykket er jevnet ut pleier det å være nok å holde tanken i hendene et par minutter. Det er ikke så store skvetten med bensin som trenges til forvarming.

Skrevet

I dag har jeg brukt min Svea123 for første gang. Lagde pannekaker i godværet, mens fiskebåtene tutet forbi.

Da vi var ferdig, oppdaget jeg at det var veldig lite bensin igjen, og jeg tenke straks på at jeg kunne ha brent veka. Svea-en er jo litt for varm til å løfte på underveis, så jeg lurer på hvordan dere holder kontroll på hvor mye som er igjen til enhver tid?

Er det slik at jeg må vente til primusen er helt kald før jeg etterfyller, eller kan jeg gjøre det mens den fortsatt er lunka?

post-6501-133474747607_thumb.jpg

Skrevet

Kan bare ta den opp og kjenne/riste forsiktig på den eller ta tiden og putt det inn i erfaring så veit du sånn ca hvor lenge du kan fyre på den effekten man bruker. Så lenge den er kald nok til at du klarer å holde den og skru opp lokket kan du fylle. Den blir fort nok kald når den får ny bensin i seg.

Skrevet

Jeg bruker å etterfylle før jeg begynner, slik at jeg vet sånn noenlunde hvor mye tid jeg har. Man lærer seg fort å kjenne på vekta om den begynner å bli tom også. Venn deg til forskjell i vekt fra full til nesten tom. Jeg egentlig ikke at det er kritisk om du brenner den tom en gang i blant om du forregner deg. Bare ikke la det bli en vane. Glimrende liten primus det der! :-)

Litt snodig at denne risikoen for å brenne veken ikke nevnes i bruksanvisningen, forresten?

Skrevet
Jeg bruker å etterfylle før jeg begynner, slik at jeg vet sånn noenlunde hvor mye tid jeg har. Man lærer seg fort å kjenne på vekta om den begynner å bli tom også. Venn deg til forskjell i vekt fra full til nesten tom. Jeg egentlig ikke at det er kritisk om du brenner den tom en gang i blant om du forregner deg. Bare ikke la det bli en vane. Glimrende liten primus det der! :-)

Litt snodig at denne risikoen for å brenne veken ikke nevnes i bruksanvisningen, forresten?

Det er ikke spesielt vanskelig å skifte veken heller.

Har forbarmet meg over noen gamle 123 (uten R) som muligens hadde vært tanket med tjære eller.no.

Bommullshyssing fra Ica, og piperenser gjør susen.

Skrevet

Til å ta tiden så bruker jeg klokkealarmen på mobilen, bare stiller den til å ringe om 50 min.

Eller så er det som nevnt bra å etterfylle hver gang man evt koker vann eller lignende.

Har nå også lært meg å forrvarme uten å ta av vindskjermen. Bare brypper rødspriten ned langs brennerhodet.

Skrevet

Veken tåler endel.

Merker man at det brenner dårlig/holder på å dø ut, er det på tide å etterfylle.

Veken er av ordinær bommulstråd.

For å skifte, setter man en fastnøkkel på brennerhode, (Helt nede med tanken) og skrur løs.

Lag så en bunt med bommullstroder, med ca 12-15c, lengdre.

Surr disse på midten med ståltråd eller piperenser.

Bruk ståltråd/piperenseren for å dytte veken på plass.

Klipp vekk overflødig ståltråd/piperenser.

OBS veken skal gå tregt på plass.

  • Liker 1
Gjest PaperCut
Skrevet

Jeg gjorde en liten uformell fyringstest med Svea'en idag, i en Helsport Varanger Camp 8-10 manns lavvo - 3 meter opp til "pipa" :)

Dette er vel noe av et mest ressurskrevende å varme opp uansett, men jeg synes det gikk ganske greit.

Vi var 3 barn og en voksen i soveposer, toppventilen var stengt, en av to tilluftsventiler langs bakken var åpne.

Utetemperaturen kl 06.30 var 9 grader, innetemp 50cm fra ytterkant var 10 grader, innetemp i 1m høyde var 11 grader.

Etter å ha fyrt i 30 minutter på full spiker, var temperaturene inne 13 og 20 grader. Utetempen steg til 10 grader på den samme halvtimen.

Skrevet

Den gir god varme ja, men til fyring må den jo fylles ofte. Vi må heller ikke glemme at en slik primus avgir kullos, så i et telt med lite lufting kan det være skummelt. :)

Skrevet

Jeg tror ikke Sveaen lager så mye kullos hvis den kun står på for å varme omgivelsene kontra å ha en kjele oppå.

Er uansett enig i at den fungerer bra til å varme opp telt. Brukte den i et tomannstelt og det fungerte meget bra.

Skrevet
Den gir god varme ja, men til fyring må den jo fylles ofte. Vi må heller ikke glemme at en slik primus avgir kullos, så i et telt med lite lufting kan det være skummelt. :D

Svea123 er sannsynligvis den primusen som avgir minst CO. Avstanden mellom brenner og en eventuell kjede er stor nok, samtidig som effekten ikker er superkraftig.

Gjest PaperCut
Skrevet

Svea123 er sannsynligvis den primusen som avgir minst CO. Avstanden mellom brenner og en eventuell kjede er stor nok, samtidig som effekten ikker er superkraftig.

Og nå brant den så fritt som det er mulig å få til inne i en lavvo :). Jeg var litt engstelig når den poffet seg igang i starten, men inngangspartiet på Varanger er vel 140cm høyt, og poffene var bare på 30-40cm før den kom skikkelig igang. Jeg er veldig spent på om det er praktisk gjennomførbart å fyre inne i Coleman Falcon X2. I verste fall så er det bare å tenne den utendørs. Når Svea123 er igang så brenner den veldig pent.

Mulig dette spørsmålet er stilt før, men finnes det noen form for "fyringshatt" som kan monteres på toppen av Svea123? Et eller annet som sprer varmen litt, og samtidig gjør den litt mindre farlig mtp flammer og omgivelser?

Skrevet

Strengt tatt kan du jo bare sette på kjelen som følger med. Hvordan denne blir seende ut etter å ha blitt varmet rødglødene veit jeg ikke men sprer varme og beskytte litt (ikke mye) mot høye flammer vil den jo gjøre. Eller så er det sikkert mulig å lage en spreder selv, finn du deg en blikkboks og borr passelig med hull og setter opp ned over flammen.

Skrevet

Jeg lagden en varmetrommel av en honningboks, fungerer på SVEA123R også. Dette er ikke tull, prøv selv ved å kjenne på varmen vedsidenav med og uten.

227467_10150590130140512_830940511_18898314_1412690_n.jpg

Ellers så skal en tesil fungere meget bra som varmespreder og gir litt lys..

Edit- Får du høye flammer på Svea'en så er det pga for lite forrvarming. Hver gang jeg har forrvarmet, har ikke flammene blitt mer enn 20 cm ved forrvarming og normal flamme etterpå.

  • 3 år senere...
Skrevet

Fant denne lange gode tråden med mange tips om Svea 123 som jeg puster liv i igjen her ved å kopiere over noe jeg nylig postet i primushjelpetråden

 

Der skrev jeg:

"Skal man gå med Svea 123® inni en Optimus Terra weekend kjele så bør man nok legge noe stoff eller annet høvelig i mellom kjelen og Svea 123 for å unngå å skrape opp belegget i kjelen.   Fortrekker selv (av slike og andre grunner) kjeler av titan(ium) eller rustfritt stål i så måte, noe som tåler det meste.

 

Kom over en enkel "mod"  av Svea 123® på youtube som kan gjøre for-varmingen mer effektiv.  Svea 123 Winter Modification av ColoradoCamper

(hvorfor har jeg ikke tenkt på dette selv.. tenkte jeg da jeg så denne)"

 

Og føyde litt senere til:

"Tilføyer: "Gryte" (eh..spann) nr 3 (den som tar 1,1L og måler 140mm høy og 110mm diam.) av de dere finner her hos selgeren " bananoids" på ebay:

http://www.ebay.com/itm/Stainles-Steel-Mess-Kit-Camping-Survival-Military-Picnic-Cookware-Pot-With-Lid-/261362186303?pt=Cookware&var=&hash=item3cda66783f

er den jeg nå bærer jeg min Svea 123R i.  . Tynt stål, men derfor også lav vekt (ca 200g med lokket). Koker s.regel bare vann i den, funker greit. Har Svea i en tett pose opp i denne, i tilfelle bensinlekkasje/damp fra Svea tanken."

 

Edit:

Søk på forumet gir mange treff på Svea 123, men mye ligger spredt i ulike tråder. Fant et par nok så lange tråder om 123 som kan være av intresse for den som har funnet frem til denne tråden:

 

Blitt litt tent på Svea 123R        [tråd startet i 2009]

Svea 123 spørsmål             [tråd startet i 2006]
 

Skrevet
Kom over en enkel "mod"  av Svea 123® på youtube som kan gjøre for-varmingen mer effektiv.  Svea 123 Winter Modification av ColoradoCamper

(hvorfor har jeg ikke tenkt på dette selv.. tenkte jeg da jeg så denne)"

 

(Følger opp meg selv her da jeg nå pusset messing (Svea) og kom til å tenke på dette) Å bruke en bit glava til forvarmingen når det er kaldt ute har vært et hyppig nevnt tips . Glavaen brenner vel opp (som enhver branntomt kan vitne om vil jeg tro)? Men det tar vel litt tid da , altså at den "holder" på forvarmingsvesken lenge nok  for formålet. Selv bruker jeg nå ståltråd og karbonfilt som vist i videoen jeg linket til. Filten sitter da der - "stand by" - klar til å bli sprutet litt veske på. Ikke noe jeg glemmer å ta med altså. Ikke det at formvarming er noe hokus pokus, dette gjør det bare litt enklere.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.